Catalunya, a la cua de la despesa en sanitat i educació

És la 14a comunitat autònoma amb menys despesa en serveis sanitaris i la 12a en l'àmbit formatiu


No tots els ciutadans de l'Estat tenen el mateix accés a la sanitat, l'educació i les prestacions socials, segons les últimes dades (2013). Catalunya està entre les comunitats autònomes que menys diner públic dediquen per habitant a educació (la número 12 sobre 17) i a sanitat (la 14).

Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi 'Serveis Públics, diferències territorials i igualtat d'oportunitats' elaborat per l'Institut Valencià d'investigacions Econòmiques (Ivie) en col·laboració amb la Fundació BBVA i presentat dilluns en una roda de premsa a Madrid.

L'informe conclou que les comunitats amb més despesa social superen fins a gairebé un 60% les que menys gasten. A la part final de la taula pel que fa a la despesa en sanitat i educació s'hi troben Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.

El 2013 Catalunya va dedicar 1.322 euros per persona en sanitat, davant dels 1.714 d'Astúries, els 1.620 del País Basc i els 1.530 de Cantàbria. Si parlem d'educació, la comunitat autònoma encara en surt més malparada, ja que va invertir-hi 890 euros per persona, en comparació amb als 1.223 del País Basc, els 1.106 de Navarra i els 1.066 d'Astúries.

Tan sols presenten una menor despesa sanitària el País Valencià (1.301€), les Illes Balears (1.275) i Andalusia (1.182).  En sanitat la mitjana estatal és de 1.357 euros, un 21% menys que el 2009;  i en educació, de 915 euros per habitant,  un 22% menys. En el cas de Catalunya, el conjunt de retallades de l'administració ha estat del 22,5%, d'acord amb dades del 2013.

Aquesta diferència entre comunitats és tan dràstica que, segons ha destacat el director de la investigació, el catedràtic d'Anàlisi Econòmic de la Universitat de València Francisco Pérez, les dues comunitats forals més Astúries van gastar el 2013 més que les Balears, les Canàries i Madrid en temps de vaques grasses.

Catalunya, al capdavant en protecció social

En la despesa de protecció social, Catalunya  es troba per damunt de la mitjana. Ocupa la cinquena posició amb 4.427 euros per habitant. El primer lloc l'ocupa Astúries (5.751) i el darrer, Canàries (3.074), l'última d'una llista en què influeix sobretot el nombre de pensionistes i beneficiaris del subsidi de desocupació, així com les quantitats que aquests reben.

Els autors de l'estudi plantegen la necessitat de portar a terme una "revisió a fons del contingut del sistema de finançament" d'Espanya, eliminant «les raons històriques i polítiques» que el distorsionen i creen disfuncions, és a dir, eliminant el tracte preferent rebut per les comunitats de règim foral, el País Basc i Navarra.

Així mateix, aconsellen que educació i salut vagin acompanyats de fons de previsió, com ja es fa amb les pensions, per poder afrontar les èpoques de crisi com l'actual.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article