Neix un projecte per fomentar l'autonomia de les persones amb malalties reumàtiques

'Vivim la vida!' és un taller gratuït de 8 sessions que es realitza a Barcelona amb l'objectiu que els afectats guanyin vida independent


La Lliga Reumatològica Catalana, en col·laboració amb la unitat de teràpia ocupacional del Hospital de Sant Pau, el Centre per a l'Autonomia Personal Sírius VIC, i altres entitats de persones amb discapacitat, han posat en marxa a Barcelona un projecte pilot de foment de l'autonomia personal destinat a persones amb malalties reumàtiques a Catalunya i Espanya.

'Vivim la Vida!' és un taller gratuït, estructurat en vuit sessions -la primera de les quals es va fer dissabte passat-, on persones amb malalties reumàtiques aprenen a adaptar el seu entorn i vida quotidiana per guanyar autonomia.

A través de les aportacions que es facin en aquestes trobades, una cada mes, es crearan unes fitxes amb estratègies i eines per a fer front a les tasques de la vida diària, com vestir-se, cuinar, moure's i gestionar els brots de la malaltia. Així mateix, també es preveu que s'hi incloguin aspectes relacionats amb la sexualitat, la inclusió laboral i educativa, la maternitat o paternitat i la criança dels fills; i el lleure i l'esport.

Aquestes fitxes es compartiran en obert a la xarxa sota llicències lliures i tanmateix serviran per ampliar i actualitzar el coneixement dels professionals de l'àmbit sanitari i social. Fins el moment, només existeix una guia sobre teràpia ocupacional i artritis a nivell estatal.

Millorar les polítiques d'inclusió

Durant les sessions del taller, s'analitzaran també les situacions de discriminació, les necessitats no cobertes i la vulneració de drets que pateixen les persones d'aquest col·lectiu -majoritàriament femení i amb pocs recursos econòmics-, a fi de generar propostes comunes per desenvolupar polítiques fins ara inexistents o ineficaces.

La manca d'estratègies per a la inclusió laboral satisfactòria, de suports tècnics i personals en els períodes de brot de la malaltia i d'atenció adequada a serveis socials; i l'exclusió de la "Llei de dependència" són temes que també està previst tractar.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article