L'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació crea un web per combatre el sexisme

El portal ofereix eines i recursos per evitar el tractament pejoratiu de les dones, els estereotips sexistes o la discriminació


L'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació crea un web que dona eines i recursos per combatre el sexisme a les notícies. “Diversos estudis indiquen que el tractament pejoratiu de les dones, els estereotips sexistes i la discriminació a través del llenguatge o de la imatge són conceptes difícils d'identificar a causa dels múltiples factors socials i constaten també que la legislació no està prou ben desenvolupada”, asseguren com a presentació del portal.

Per tal de combatre aquestes desigualtats, des de ‘Eines per a una comunicació no sexista’ proposen, d'entrada, un decàleg en què es demana representar les dones ”tenint en compte la seva diversitat i evitar caure en construccions de la feminitat estereotipades”, fer visibles les aportacions de les dones en tots els àmbits, també com a expertes, evitar l'ús del cos de les dones com a reclam, trencar amb la naturalització de les dones com a víctimes, fer un tractament acurat de la violència masclista o usar un llenguatge inclusiu i, sobretot, entendre que masclisme i sexisme són un fenomen estructural.

A més, en el web es publiquen bones pràctiques, males pràctiques i praxis basades en denúncies que exemplifiquen i analitzen el tractament informatiu de diversos mitjans. També han publicat un glossari de paraules clau, per explicar què significa, per exemple, androcentrisme, cosificació, gènere, igualtat efectiva, patriarcat o objectualització.

Així mateix, s'hi inclouen publicacions i enllaços d'interès, amb manuals i guies per a l'ús no sexista del llenguatge, i s'apleguen ordenances, reglaments i instruccions aprovades per diversos ajuntaments de l'Estat espanyol. Alhora, des del portal també conviden, a través d'un qüestionari a través del qual volen avaluar si els usuaris perceben indicis de sexisme en els mitjans de comunicació i per quines causes.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article