Dia Mundial del Braille: un sistema de lectoescriptura estès a tota la societat

L’ONCE celebra els 10 anys de la creació dels ‘Clubs Braille’, una iniciativa per donar a conèixer aquest mètode


L'ONCE celebra els 10 anys de la creació dels 'Clubs Braille', una de les iniciatives de l'organització per a propiciar l'extensió d'aquest sistema de lectoescriptura, amb motiu del Dia Mundial del Braille, que se celebra avui, en coincidència amb el naixement del seu creador, Louis Braille.

Actualment, hi ha una quarantena de 'Clubs Braille' gestionats per l'ONCE repartits per tot l’Estat espanyol on es duen a terme més de 30 tipus d’activitats per a estendre’n el seu ús i coneixement. A Catalunya n’hi ha un a Barcelona i un altre a Tarragona.

El coneixement i l'ús del Braille han entrat, així, en universitats, biblioteques públiques, restaurants i en la sanitat, i està present en envasos de productes, botoneres d'ascensor, etc., la qual cosa, valoren des de l’entitat, “suposa una millora de la vida quotidiana de les persones cegues”. Segons la ONCE, ara “el Braille forma part del dia a dia de tota la societat”.

Un sistema regulat per la Comissió Braille Espanyola

El Braille també té un organisme regulador. La Comissió Braille Espanyola (CBE) és un òrgan de l'ONCE que ostenta la màxima autoritat per a la fixació de normes d'ús i desenvolupament del sistema Braille de lectoescriptura, així com la simbologia en relleu i color aplicable a làmines o qualsevol altre producte utilitzable per les persones cegues o amb discapacitat visual.

Creada el 1984, té com a objectiu salvaguardar i desenvolupar tot el referit al sistema de lectoescriptura que identifica les persones amb discapacitat visual, i que els permet participar en igualtat d'oportunitats en gairebé tots els camps, inclosos l'educatiu, el professional i el cultural.

Durant l'any 2017, la Comissió va realitzar més de 400 assessoraments a diferents empreses i institucions que es van interessar per fer més accessibles els seus productes i serveis, especialment en l'àmbit de l'etiquetatge de productes i també de la senyalètica d'edificis i plànols.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article