La nova àrea de salut mental de l'Hospital Universitari de Vic tindrà una terrassa i un gimnàs

Les obres estaran enllestides a principis de 2019 i suposen per al centre “un canvi de paradigma” en l'atenció als trastorns mentals


La construcció de la nova unitat d'hospitalització de salut mental de l'Hospital Universitari de Vic ja està en marxa. Les obres que s'estan realitzant aquest estiu i que s'allargaran durant vuit mesos suposaran la reforma completa de la setena planta per acollir els pacients aguts i subaguts de psiquiatria i salut mental que ara són a la planta número 3. La nova unitat tindrà una zona d'habitacions, que podrà acollir fins a 22 persones a la vegada (en 15 habitacions), un espai comú obert i diàfan, un gimnàs i una terrassa de 120 metres quadrats.

En total, la superfície, uns 1.200 metres quadrats, suposa el doble d'espai que l'actual. El director de Salut Mental, Santiago Escoté, s'ha mostrat molt satisfet amb el canvi i ha destacat a l'ACN que pel disseny de la nova unitat s'ha tingut en compte l'opinió dels professionals, els tècnics, però també la els usuaris i els familiars dels pacients. La inversió total és d'1,7 milions d'euros.

Àrees diàfanes, amb vegetació i il·luminades amb llum natural, còmodes per als usuaris; amb habitacions confortables i lluminoses i espais específics perquè puguin desenvolupar o participar d'activitats terapèutiques; i més despatxos per a professionals. D'aquesta manera defineix el director de salut mental, Santiago Escoté, algunes de les característiques de l'espai que ha de ser la nova unitat d'hospitalització. “Suposa un canvi de paradigma”, ha destacat.

“Una unitat d'hospitalització de psiquiatria no és una unitat d'hospitalització normal”, ha assenyalat Escoté. “Els pacients que s'hospitalitzen aquí han de tenir tota una sèrie de comoditats extres, perquè no han de fer vida només a l'habitació. També és important veure com s'interrelacionen amb el medi i també amb els altres en espais comuns”, ha explicat. Per això, ha dit, és important que els espais siguin agradables i que puguin ser interiors, però també exteriors, "sempre sota supervisió i amb totes les mesures de seguretat".

Santiago Escoté ha detallat que la nova unitat comptarà amb una àrea tècnica, amb despatxos i sales de reunió; una entrada separada per a pacients i per a familiars; una àrea familiar de visites; una oficina d'infermeria amb una habitació pel psiquiatre de guàrdia; una cuina on també es podran realitzar tallers; les habitacions; una àrea comuna, on es podrà menjar, fer activitats terapèutiques o mirar la televisió; i també una àrea d'infermeria, que tindrà forma d'una proa de vaixell per poder tenir un control ocular total sobre l'espai i l'accés de les visites.

A més, també tindrà un gimnàs per a les activitats d'exercici físic amb llum natural i la terrassa, de 120 metres quadrats, amb grans portes de vidre de seguretat, una zona enjardinada amb horts urbans i parets de formigó amb forats per on correrà l'aire. El doctor Escoté ha explicat que serà una de les poques unitats hospitalàries d'aquest tipus al país que comptarà amb una terrassa d'aquestes característiques.

El director de l'àrea ha explicat que la nova unitat cobreix les necessitats d'hospitalització psiquiàtrica de la comarca d'Osona actuals i futures, amb una massa crítica d'uns 155.000 habitants. La unitat serà útil per aquelles persones amb problemàtiques psiquiàtriques que requereixin ingrés, perquè les persones amb problemàtiques psiquiàtriques habituals ja s'atenen a la unitat de salut mental ambulatòria (que atén infants, adults i toxicomanies).

Al nou espai, fonamentalment, s'hi ingressarà persones que pateixen malalties psicòtiques, o malalties que s'englobarien dins els trastorns de l'humor, bipolaritat, depressió major, trastorns de personalitat descompensades o altres patologies greus.

De fet, l'ús d'aquesta unitat és el darrer recurs dins els servei de psiquiatria. Amb tot, un dels avantatges que ha destacat el doctor Escoté és el fet que en el cas de l'Hospital Universitari de Vic, els diferents serveis d'atenció per a persones que tenen malalties que afecten la salut mental, com l'hospital de dia, es troben molt a prop.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article