Els treballadors socials reclamen més “coratge polític” per atendre la pobresa

Més de 750 professionals comparteixen en el III Congrés de Serveis Socials Bàsics propostes per millorar l’atenció en àmbits com l’habitatge, la Renda Garantida de Ciutadania o la infància


Les conseqüències de la crisi al llarg dels darrers deu anys han convertit els Serveis Socials Bàsics de Catalunya en un ‘calaix de sastre’ que desborda els professionals i els impedeix fer la feina amb la vocació transformadora que reivindiquen per aconseguir canvis reals i estructurals. El III Congrés de Serveis Socials Bàsics ha reunit aquest dimecres i dijous a 750 professionals del sector.

Els professionals reclamen recuperar l’essència de la seva tasca atenent a les necessitats reals de la ciutadania en clau preventiva i apoderadora, en lloc de donar respostes parcials i pal·liatives que no ataquen les causes de les desigualtats i les injustícies. “Volem acompanyar les persones, treballar per garantir una vida digna i el compliment dels drets socials”, ha afirmat Isabel Morales, comissionada del Congrés, a la cloenda. Recollia així el clam d’un col·lectiu professional que dia rere dia atén des de la primera línia de trinxera situacions de vulnerabilitat amb recursos molt limitats: “Per fer front a la complexitat necessitem mirades diferents i noves fórmules d’organització que permetin adaptar les respostes”, ha afegit.  

El compromís de les professionals dona lloc a experiències innovadores que funcionen i podrien replicar-se, però les dinàmiques i la saturació del sistema dificulten compartir els aprenentatges i les bones pràctiques per ampliar el seu impacte. Generar i estendre les noves metodologies d’intervenció, que posen la persona al centre tenint en compte també el seu entorn comunitari i les seves relacions socials, és precisament un dels objectius del Congrés.

Els professionals com a punt de partida de la transformació del model

El repte clau amb què finalitza la trobada biennal organitzada pels Col·legis de Treball Social (TSCAT), Psicologia (COPC), Educadores i Educadors Socials (CEESC) i Pedagogs (COPEC), és convertir-se en el punt de partida perquè les institucions assumeixin el compromís i actuïn amb el coratge necessari per avançar cap a la transformació del model d’atenció i de les polítiques socials.

Durant dos dies han reflexionat i debatut al recinte de La Farga Congress de L’Hospitalet de Llobregat sobre qüestions com l’accés a l’habitatge, la pobresa infantil, el suport a les famílies, la Renda Garantida de Ciutadania, l’atenció a la dependència i la promoció de l’autonomia personal, els serveis sociosanitaris i educatius o la violència masclista, entre molts altres. 

La trobada s'obria amb una crida de l’arquitecta i activista Itziar González a iniciar una revolta que posi els professionals al lloc que els correspon: “La confiança entre la ciutadania i la funció pública la podeu crear vosaltres, no els polítics”, va llençar en una inspiradora ponència inaugural a favor de la feina artesanal i la sensibilitat. “Els Serveis Socials no han de ser porta d’entrada al sistema sinó llindar: un espai receptiu d'escolta i empatia”.

En la conferència de cloenda, el periodista i escriptor Bru Rovira apel·lava a la dignitat, la bellesa i el valor de les històries de la subciutat a les quals no prestem atenció: “Aquesta gent que quan passem pel carrer no els mirem, ens semblen invisibles, amaguen històries èpiques i donant-los veu podem crear un relat subjectiu amb més veritat que el simulacre periodístic que pretén explicar la realitat”. 

A continuació han acomiadat aquesta tercera edició del Congrés els representants de les institucions organitzadores i que hi han donat suport: Conchita Peña, degana del TSCAT; Laia Rosich, vicedegana del COPC; M. Rosa Monreal, presidenta del CEESC; Rosa Rodríguez, presidenta del COPEC; Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; i Núria Marín, alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article