Persones cegues hauran de pagar a Renfe 2.000 euros


Imaginat que fas una denúncia perquè Renfe et discrimina sense poder comprar els seus bitllets i la teva denuncia se't gira en contra i al final els has de pagar una indemnització tu.

És exactament el que els ha passat a l'organització de persones cegues ACIC. Fa anys denuncien que la web de Renfe no compleix amb les normatives d'accessibilitat. Això suposa una discriminació perquè deixes tot un grup nombrós de persones desprotegides i sense el dret a l'ús del transport públic.

El procés de la denúncia el porten fent des de fa sis anys i al final d'aquest periple l'Audiència Nacional els condemna a pagar les coses del procés perquè es ressol que Renfe tenia “bona intenció”. Això els suposa haver de fer un pagament de 2.000 euros a Renfe i 2000 euros més a l'Estat. Un total de 4.000 euros per una organització que té per objectiu defensar els drets de les persones cegues i baixa visió. Els espais o els serveis, o són accessibles o no ho són. Perquè si són “una mica” accessibles és que no ho són.

Sembla que demanar una vida en igualtat d'oportunitats i drets no hauria d'acabar d'aquesta manera. De fet, sembla que a hores d'ara ningú no hauria d'estar reclamant cada dia que es garanteixin uns drets fonamentals com aquest. Amb la bona intenció no és suficient en matèria d'accessibilitat perquè l'impacte que té genera una vida en inferioritat d'oportunitats.

El dret a l'accessibilitat s'ha convertit en pur teatre en el nostre entorn més proper. Aquest dret fonamental es trepitja cada dia a totes les ciutats amb la corresponent complicitat d'ajuntaments i governs.

Actualment, l'àrea d'accessibilitat de la Generalitat de Catalunya és capaç de ni tan sols respondre les denúncies que en aquesta matèria es fan. De fet, és capaç de ni tan sols respondre al Síndic de Greuges de Catalunya. Lluny queda la fotografia de l'aprovació de la llei d'accessibilitat de Catalunya. El principi d'igualtat passa a ser pur teatre institucional.

I hi ha altres casos com el de L'Hospitalet de Llobregat on la Síndica de Greuges va declarar que no es complia la llei d'accessibilitat amb la implementació de les bicicletes compartides Mobike. Fa un any que posen en perill constant a persones cegues i de baixa visió. Però, passats sis mesos de la resolució de la síndica sobre el tema, ni l'empresa ni l'Ajuntament no han fet res al respecte desobeint la institució de la sindicatura que passa a tenir un paper irrellevant a la ciutat.

Aquest és el model de societat que tenim actualment. Persones cegues i baixa visió discriminades per Renfe i a sobre han de pagar 4000 euros per haver-se defensat l'incompliment d'un dret universal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Mª Rosa Prevost Barcelona
2.
Moltes gràcies Oscar per lluitar i denunciar aquestes injustícies i la manca de compliment de la llei d'accessibilitat de Catalunya. La discriminació i l'incompliment dels drets universals de les persones amb diversitat funcional no pot continuar sent invisible. Som molts els qui gràcies a tu som cada cop més conscients de la situació en la que troben moltes persones vulnerables que han de reclamar que es garanteixin els seus drets fonamentals. L'ajuntament hauria de ser el primer en defensar aquests drets i almenys respondre al Síndic de Greuges de Catalunya. Esperem que aquesta injustícia no es repeteixi i les institucions siguin conscients de les seves responsabilitats cap a tots els ciutadans.


  • 0
  • 0
Roser SANTA EUGENIA DE BERGA
1.

No es pot creure, jo d'això no etn dic justícia, aixó es la llei del més fort. El dèbil en queda exclòs.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article