La individualitat forma el grup (GET)


Qualsevol grup, sigui d'animals humans o no humans, està format pel conjunt i la complexitat de cadascun dels seus membres. Si un individu és d'una complexitat àmplia i profunda imaginem-nos un grup, el qual és la interrelació de totes les seves individualitats. Els gossos són molt més complexes del que culturalment i socialment en el S.XX ens han fet creure.

L'actor, artista marcial i filòsof Bruce Lee deia, que l'individu creador era més important que qualsevol estil (d'arts marcials) establert. Si això ho traslladem al treball grupal, en aquest cas al GET (Grup Educatiu i Terapèutic), veiem que la individualitat forma el grup i que és a partir del conjunt i la interacció de les individualitats en què podrem donar resposta a les necessitats i dificultats individuals i grupals.

Cada membre del grup, està compost de la seva història de vida, d'experiències prèvies, d'emocions, d'aprenentatges, la relació i vincle amb la seva família humana, les quals l'han format com a l'individu que és, amb les seves dificultats i potencialitats. Tota aquesta motxilla que porta cada individu, s'obre davant de la resta del grup i per tant aquesta obertura dins del context grupal permet al gos exposar totes aquelles dificultats que tingui, com per exemple la seva gestió d'emocions, etapes del desenvolupament no resoltes, les escasses habilitats socials i comunicatives, etc.

Tots aquests elements surten de la motxilla en diferents situacions i amb els diferents membres del grup (gossos i/o humans) al llarg de la sessió GET. Perquè ens fem una idea, vindria a ser l'equivalent a posar paraules i parlar d'allò que ens passa, preocupa, angoixa, ens ha traumatitzat, etc. en una sessió de psicoteràpia humana. És la manera que el gos pugui anar guanyant consciència sobre si mateix, com a individu, en exposar les seves dificultats dins el grup mitjançant la interrelació amb els altres gossos i que aquests li puguin confrontar les seves dificultats i posar-lo davant les seves pors, les seves angoixes, les seves maneres de comunicar-se, de gestionar la frustració, les emocions, etc. en el moment present, en l'aquí i l'ara.

Una vegada que el gos exposa, davant i amb la resta del grup, les seves dificultats, es mobilitza el seu món interior. És en aquest punt en el que començarà a observar que li diuen els altres gossos, a qüestionar la seva manera de fer, a treballar i elaborar etapes de desenvolupament, a escoltar sobre que li transmeten envers les seves dificultats... i és aquí on anem a buscar la part resilient i conscient del gos perquè comenci a poder treballar i elaborar totes aquelles dificultats que té com a individu i que gràcies al context grupal (GET) pot anar transformant de la mateixa manera que una papallona passa de l'estat larvari a crisàlide i després a papallona adulta, mitjançant la metamorfosi.

Durant aquest procés cada individu fa el seu procés i per això és molt important que dugui a terme la seva pròpia reflexió individual, perquè ell pugui treure aprenentatges i conclusions significatives que el mobilitzin internament cap a una transformació positiva d'ell mateix. Si no hi ha moviment intern, no hi ha transformació personal, no hi ha canvi, no hi ha metamorfosis.

I és aquesta transformació individual de cadascun dels membres del grup, la que, de mica en mica va transformant i donant experiència, contingut, profunditat, complexitat, eines, capacitat, resposta, etc. al grup. I al final, és la suma i la interrelació de les diferències i la diversitat el que dóna tota la potencialitat que té el treball grupal (GET).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article