Millorar l’ocupabilitat de les dones en sectors emergents


Enguany s’ha dut a terme, un any més, el Saló de l’Ocupació, un espai en el qual entitats, administracions i empreses s’uneixen per oferir activitats i programes de millora de l’ocupabilitat i noves oportunitats professionals. La Fundació SURT hi ha participat parlant de les oportunitats laborals que obren per a les dones els sectors econòmics emergents com a estratègia per lluitar contra la feminització de la pobresa.

La feminització de la pobresa és un fenomen que ens preocupa, amb el que des de SURT estem en contacte diàriament i n’hem parlat en nombroses ocasions. Malauradament, no és cap novetat que els llocs de treball en els sectors més precaritzats són ocupats majoritàriament per dones, les quals, tot i tenir feina, continuen vivint en situació de greu vulnerabilitat i sense sous dignes que permetin afrontar el continu increment del preu dels lloguers, així com el cost de la cistella bàsica d’aliments.

Per a abordar aquesta problemàtica és necessari prendre mesures en diferents nivells, que vagin des de la promoció de la igualtat de gènere en el mercat laboral, posant fi a la bretxa salarial, trencant prejudicis i estereotips respecte als tipus de feines que poden fer les dones, fins a la dotació de recursos per impulsar l’accés a formació de les dones en els sectors econòmics emergents, com els sectors de l’economia verda o l’economia digital, entre d’altres.

És en aquests sectors on trobem una major demanda de professionals i també una major obertura i visió del que pot aportar la incorporació de dones en les seves plantilles.

Cada vegada més, empreses amb plantilles fortament masculinitzades estan començant a incorporar dones i s’apropen a entitats com SURT per col·laborar i oferir formacions a dones que tinguin motivació per reorientar-se professionalment i capacitats per desenvolupar professions de futur.

Oferir itineraris d’inserció amb la possibilitat de realitzar una formació a mida, en col·laboració amb empreses sensibles a aquesta realitat, és una estratègia clau per millorar l’ocupabilitat de les dones. En aquest sentit, cal buscar aliances per incentivar la formació també des del sector empresarial i visibilitzar els beneficis que pot suposar invertir a formar a dones que compten amb competències transversals molt valorades en aquests sectors com l’adaptabilitat, la capacitat analítica, la creativitat o la consciència social, i que poden incrementar l’eficiència dels equips.

D’altra banda, i de forma paral·lela, cal continuar treballant per trencar estereotips de gènere al món laboral i també amb les mateixes dones, treballant l’empoderament i l’autoconfiança per tal que se sentin capaces de fer i de sostenir aquestes feines en un entorn moltes vegades excloent i masclista.

Des de SURT, creiem fermament en acompanyar aquests processos d’empoderament integral de les dones, des d’una perspectiva interseccional i de gènere, per assolir la plena autonomia de les dones i la seva inserció laboral com a punt de partida per trencar amb l’exclusió social, sense deixar de banda la tasca sensibilitzadora i de formació a les empreses per assolir entorns de treball més inclusius i lliures de violències per les dones. És per això que dupliquem esforços per executar projectes de formació innovadors i molt acompanyats per empreses sensibles i compromeses, amb les quals treballem dia a dia per superar els obstacles i garantir l’equitat de gènere al mercat laboral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article