L’Estat espanyol “amenaça” Proactiva Open Arms amb multes de fins a 900.000 euros si fan rescats

“Hem de decidir entre ser còmplices o pagar una multa”, lamenta a l'Eurocambra la cap de missió, Anabel Montes


Proactiva Open Arms denuncia que el govern espanyol els “amenaça” amb multes d'entre 300.000 i 900.000 euros si rescaten migrants a la deriva al Mediterrani. Així ho ha afirmat des de l'Eurocambra aquest dimecres Anabel Montes, cap de missió de l'ONG, lamentant que hagin de triar entre “ser còmplices” de les morts al Mediterrani o “pagar una multa”. Segons ha explicat Montes, el govern espanyol ha advertit l'organització de possibles sancions per “infraccions” contra la seguretat marítima si rescaten persones al mar.

“No podem anar a fer una recerca activa”, ha criticat en roda de premsa recordant que “qualsevol vaixell té l'obligació moral i legal d'assistir embarcacions en perill”. Segons ha pogut saber l'ACN, l'avís que va rebre l'ONG data del 27 de juny i és una comunicació del director general de la Marina Mercant, que depèn del Ministeri de Foment espanyol, davant la “pretensió de reprendre rescats” de l'organització badalonina.

Segons recull la comunicació, el vaixell d'Open Arms no podrà fer operacions de salvament “si no compta amb la conformitat de la regió” per on navega (SAR). El mateix text també adverteix que es podrà ordenar el retorn de l'embarcació a un port espanyol per “fer efectiva la seva paralització” si l'ONG “persisteix” en les tasques de salvament.

Els incompliments de navegació, conclou el director general de la Marina Mercant, comportaran multes de 300.000 euros en cas d'infracció de l'ordenació del trànsit marítim i de 901.000 en cas d'infringir la “seguretat marítima”.

Crítiques al govern de Sánchez

Durant la roda de premsa a l'Eurocambra, Montes ha denunciat l'“empitjorament constant” per a les tasques de les ONGs de rescat i els cooperants a Europa “sobretot” a partir del canvi de govern a Itàlia amb Salvini però no s'ha estalviat tampoc crítiques cap a Espanya. “Ens ha girat l'esquena completament”, ha retret a Pedro Sánchez, assegurant que amb l'amenaça de multes “s'està posant preu a la vida de les persones” que són a la deriva.

A més, Montes ha exclamat que les sancions previstes pel govern espanyol són “molt més altes” que les que Itàlia volia imposar amb el decret anunciat durant la campanya de les eleccions europees. Inicialment Salvini volia multar les embarcacions per immigrant rescatat a bord però el decret italià aprovat ho descarta, preveient sancions generals de fins a 50.000 euros.

Carta a les institucions europees

Coincidint amb el ple constitutiu de l'Eurocambra que se celebra a Estrasburg, l'organització lliurarà aquest dimecres una carta signada conjuntament amb l'ONG Sea Watch als candidats a presidir la institució.

En la missiva demanen, entre altres coses, frenar la “criminalització” cap a les organitzacions de rescat, que en els darrers mesos han estat víctimes de “difamacions i penes de presó”. “Europa no fa els deures, hauria de tenir una guarda costanera pública”, ha apuntat en roda de premsa l'eurodiputat de Podemos Miguel Urbán.

Amb l'objectiu de visibilitzar la denúncia, Montes ha arribat aquest matí a la seu del Parlament Europeu pels canals d'Estrasburg amb una llanxa de recerca i rescat d'Open Arms, acompanyada de dos membres més de l'organització i Miguel Urbán.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article