Les UCI de Catalunya estan “al límit de la seva capacitat”, segons el govern espanyol

Salut nega el col·lapse, però afirma que el 84% de les unitats de crítics atenen a pacients amb coronavirus

La doctora del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, María José Sierra, ha afirmat que les Unitats de Cures Intensives (UCI) de Madrid i Catalunya estan “al límit de la seva capacitat”.

En roda de premsa aquest dilluns al migdia des de la Moncloa, Sierra ha explicat que la “pressió” sobre les UCI és el que més els preocupa i ha dit que estan valorant el possible trasllat de pacients entre autonomies. “Estem veient les necessitats” i si calgués, l’Estat “intentarà articular-ho”, ha assegurat.

La doctora que ha substituït com a portaveu del Centre de de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries a Fernando Simón, que ha donat positiu per coronavirus, ha dit que les autonomies que tenen les UCI més al “límit” són les que tenen més casos, és a dir, Madrid i Catalunya, però que hi ha d’altres que “s’hi estan apropant”.

“L’augment de casos ha estat ràpid i fan falta molts llits”, ha dit, i ha apuntat que un malalt a l’UCI sol passar-hi entre 15 i 20 dies. “La pressió sobre les UCI en les pròximes setmanes serà important” per això calen les “mesures addicionals de distanciament social”, ha afirmat.

No obstant aquestes declaracions, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha negat el col·lapse, tot i que ha apuntat que el 84% de les UCI catalanes estan atenent a pacients amb Covid-19. Així mateix, la consellera considera “prioritari” augmentar el nombre d’unitats de crítics, així com de llits per als pacients lleus que requereixen seguiment hospitalari. Per donar resposta a aquest augment, s’han construït annexes a pabellons i hotels. “S’està fent una mobilització ingent per atendre a totes les persones”, ha adestacat la consellera. 

A Catalunya, els contagis han pujat aquest dilluns fins a 16.157, i 1.410 persones han mort a causa de la Covid-19. 

“Col·lapse important” a les UCI la setmana vinent

Per altra banda, la cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, preveu un “col·lapse important” a les UCI la propera setmana. Tot i que el creixement del nombre de casos s'està reduint, Campins ha remarcat que això no tindrà encara traducció en les unitats de crítics. Campins també ha reconegut preocupació perquè estan detectant embarassades amb infeccions greus.

Ha remarcat que per les dades de la Xina i Itàlia, no semblava que hi hagués complicacions en aquest col·lectiu, però en els últims dies han pogut veure alguns casos d'embarassades ingressades. “Potser ha sigut una qüestió d'un clúster de casos i no en veurem més, però estem preocupats per aquesta situació, perquè és nova i no l'esperàvem”, ha lamentat.

Campins també ha destacat que hi ha un percentatge d'afectació bastant alt entre persones relativament joves, amb un 35% d'ingressats que tenen entre 45 i 65 anys, “un rang d'edat que no és el de la Xina”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article