El sector del lleure proposa al Govern un “ajut universal” perquè els infants puguin gaudir d’un estiu educatiu

Les entitats demanen “un fons de 86 milions d’euros” per reduir un 60% el cost de les activitats i un 50% el preu dels albergs


Amb incògnites sobre la taula sobre com i quan es podran organitzar les activitats de lleure educatiu, les entitats que hi treballen han presentat en bloc al Govern una proposta perquè, aquest estiu, els infants i joves tinguin un “ajut universal” per poder “gaudir d’un estiu excepcional”. L’ajut requereix un fons extraordinari de 86 milions d’euros.

“Quan les autoritats sanitàries ho permetin, i després de setmanes confinats a casa, els infants necessitaran retrobar-se amb els seus companys, fer nous amics, respirar aire pur i estar en contacte amb la natura. Tot això ho trobaran a les colònies i casals, que s’han de convertir en la millor sortida del confinament per a la infància”, argumenten les entitats en un comunicat.

Per tal que els infants i joves puguin gaudir-ne en igualtat de condicions, el sector del lleure educatiu proposa finançar, de mitjana, el 60% del cost 2019 de les activitats a 486.000 participants, que calculen a partir de les dades extretes de la Direcció General de Joventut del 2019. Les entitats calculen que, per fer-ho, cal un primer fons extraordinari de 78,3 milions d’euros.

Casals, campaments i colònies

A més, el sector també demana un “ajut universal del 50%” per als casals, i un ajut universal del 70% per a colònies i campaments. “Igualment, la proposta apel·la al compromís de totes les administracions, institucions privades i particulars per mantenir, com a mínim, les partides pressupostàries del 2019 destinades a beques per a infants en situació vulnerable”, afegeixen les entitats.

I argumenten que, donat que l’ajut universal arribaria també a les famílies en situacions d’especial vulnerabilitat, “amb el mateix fons de beques que l’any 2019 s’aconseguiria doblar el número de beneficiaris i, per tant, es podria arribar al 40% de la població amb ajuts del 100%”. Pel què fa al sistema de beques, el sector demana també “flexibilitzar els criteris d’accés i atorgament de les beques”, per tal de recollir noves situacions de fragilitat directament vinculades a l’impacte social i econòmic de la pandèmia de la Covid-19.

Vacances en família a albergs i cases de colònies

A més, la proposta del sector també inclou que la Generalitat cobreixi el 50% del cost d’estades d’una setmana per a famílies amb fills de zero a 19 anys, en els 533 albergs i cases de colònies homologats (que podrien acollir 25.085 famílies en un mes). En base a un càlcul estàndard, això suposaria una aportació addicional per part de la Generalitat de 7,7 milions d’euros.

Les entitats impulsores consideren que en l’actual context de crisi sanitària, “la campanya d’activitats de lleure educatiu de l’estiu 2020 ha d’esdevenir, sense cap mena de dubte, una eina essencial per a la recuperació dels ritmes, hàbits i entorns comunitaris dels infants i els joves, donant una especial importància a l’educació emocional, per a detectar i fer aflorar els neguits i les pors que els infants hagin pogut anar acumulant durant aquestes setmanes de confinament”.

“Les virtuts i potencials de l’educació no formal prendran enguany un relleu especial i serà possible, més que mai, visibilitzar la seva aportació als processos d’aprenentatge i socialització, la seva contribució a la cohesió i la inclusió social i l’expressió plena de la diversitat cultural de la comunitat”, s’expliquen les entitats, que demanen un espai “transversal” d’interlocució amb el Govern, que inclogui diversos departaments. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article