La rehabilitació dels pacients que han patit Covid-19, cabdal per revertir les seqüeles més greus

A més de l'afecció respiratòria, la malaltia i l'estada a l'UCI poden produir deteriorament muscular, entre altres


Els professionals sanitaris s'han trobat en les darreres setmanes amb una altra realitat de la Covid-19, les seqüeles que deixa en alguns pacients, sobretot els que van estar més greus i ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Entre els ròssecs més greus que pot deixar la Covid-19 després d'un l'ingrés llarg a l'hospital, al marge de la patologia respiratòria, hi ha les miopaties, malalties neuromusculars que produeixen un deteriorament del teixit muscular i paràlisi secundària per diferents causes com ara la medicació. També, dolor i pèrdua de mobilitat i sensibilitat al braç; atròfia muscular, i hi ha alguns pacients que pateixen una inflamació cerebral (edema).

En el cas de la Vall d'Hebron, la rehabiliatció d'aquests pacients es fa al Pavelló Salut, habilitat en els moments de més impacte de la pandèmia per atendre persones amb coronavirus i ara convertit en hospital de dia. Són pacients que ja han rebut l'alta per la Covid-19 i que ja no són positius del virus i, per tant, no poden contagiar altres persones.

Els professionals del Servei de Medicina Física també realitzen al Pavelló Salut Vall d'Hebron la rehabilitació de pacients per altres patologies, com seqüeles neurològiques d'ictus, fractures, pròtesis de genoll o altres intervencions quirúrgiques, i pacients pediàtrics que necessiten tractament ambulatori. El Pavelló Salut també acull la Consulta d'Atenció Immediata del Servei de Medicina Interna i la Rehabilitació Ambulatòria.

A més, Vall d'Hebron realitza ara al pavelló les proves PCR als pacients que requereixen ingrés hospitalari, que tenen visita amb un gabinet o que se'ls ha de fer qualsevol procediment que comporti manipulació de les vies aèries o risc d'aerosol. Així, per exemple, tots els pacients que s'han d'operar s'han de fer abans una prova PCR per descartar que tinguin el virus, per evitar contagis i, sobretot, perquè el postoperatori de les persones contagiades és més complicat. En cas que doni positiu, s'ajorna la cirurgia si és possible.

Les seqüeles del virus, molt camp científic per recórrer

La majoria de persones que pateixen coronavirus no tenen seqüeles físiques una vegada superen la malaltia, però en alguns pacients, sobretot els que van estar més greus, la Covid-19 sí que en pot deixar. A part de les possibles seqüeles respiratòries, se n'estan trobant de neurològiques i motores. A més, un ingrés a l'UCI sol tenir efectes secundaris -al marge del coronavirus- com debilitament muscular i la intubació pot provar lesions. Per això també intervenen el foniatre i el logopeda per si és necessari algun tractament.

La cap del Servei de Medicina Física i Rehabilitació, la doctora Judit Sánchez Raya, explica que no coneixen amb certesa si les seqüeles són derivades del virus o bé de l'ingrés o la medicació i destaca que els professionals de la rehabilitació ja estaven molt atents a possibles efectes secundaris, conscients que la literatura científica en aquest camp és ara com ara molt breu. “Pensàvem que la Covid-19 només podia causar pneumònies pero hem vist que pot activar una cascada i afectar altres òrgans. Estem estudiant els casos de seqüeles”, assenyala.

El Servei de Medicina Física i Rehabilitació realitza, conjuntament amb el Servei de Neurologia i el Servei de Pneumologia, un seguiment exhaustiu de pacients amb Covid-19 que han estat a l'UCI i semicrítics i han desenvolupat complicacions greus. A més, rehabilitadors, fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals donen suport als professionals del Servei de Medicina Intensiva –UCI, pacients crítics i semicrítics– per afavorir la reducció gradual del suport de ventilació mecànica i procuren que els pacients puguin començar a moure's com més aviat millor.

Abans de l'alta, es fa fisioteràpia i teràpia ocupacional a planta i, una vegada els pacients estan estables mèdicament, ingressen a la Unitat de Neurorehabilitació per fer un tractament més integral i intensiu. Quan reben l'alta al domicili, continuen amb el tractament al Pavelló Salut. Està previst que l'àrea terapèutica del pavelló atengui 110 pacients al dia, entre pacients post-covid amb seqüeles greus i adults i infants que pateixen altres patologies musculars o esquelètiques.

L'evolució dels pacients de l'àrea terapèutica del Pavelló Salut està sent favorable i van recuperant la mobilitat i el to muscular. La doctora Sánchez Raya destaca que són optimistes tot i afrontar-se ara a les seqüeles del coronavirus, perquè valoren molt haver sobreviscut i superat la malaltia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article