El Síndic demana garantir la seguretat, la igualtat d'oportunitats i el benestar de l'alumnat durant les PAU

Ribó estarà amatent als efectes que pugui tenir el nou disseny dels exàmens, amb més optativitat


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat garantir la seguretat, la igualtat d'oportunitats i el benestar de l'alumnat durant les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), que es celebren entre el 7 i el 10 de juliol. Entre d'altres, estarà amatent a l'afectació que pot tenir l'increment d'alumnat que ha superat batxillerat per comprovar si hi ha un augment o descens de les notes d'accés a la universitat.

També ha demanat assegurar que el disseny de les proves, amb més optativitat, garanteix que no hi ha discriminació per raons socioeconòmiques i preval el principi de mèrit i capacitat. Ribó ha reclamat garantir el descans entre proves i la possibilitat que els estudiants es puguin moure lliurement per refrescar-se i poder menjar alguna cosa.

En aquest sentit, ha destacat que s'ha de garantir que l'alumnat ha adquirit suficientment les capacitats i els coneixements durant l'etapa prèvia i que disposa del grau de maduresa suficient.

Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene, el Síndic ha rebut algunes queixes en relació amb la distribució de les proves i els horaris i també les conseqüències “de no permetre garantir el descans i la tranquil·litat dels estudiants, el fet de no permetre sortir del centre entre prova i prova ni caminar lliurement”. El Síndic ha expressat la seva preocupació per les afectacions que poden tenir aquestes restriccions en el benestar i la salut física i emocional de l'alumnat.

Davant d'això, ha demanat que s'esmercin el màxim d'esforços per adequar la distribució horària de les proves, la possibilitat de descans i de moviment entre proves, d'alimentar-se i de refrescar-se i de desplaçament als lavabos, així com la ventilació i la temperatura dels diversos espais previstos.

En concret, ha demanat garantir el descans mínim de mitja hora entre exàmens i que, en la mesura del possible, els estudiants puguin moure's, refrescar-se, alimentar-se i beure aigua. Ha demanat també ventilar els espais i assegurar-ne una temperatura adequada, especialment en les aules habilitades que inicialment no estaven previstes i que no disposen d'aire condicionat.

D'altra banda, ha demanat que es prevegin mesures no discriminatòries per als estudiants que no puguin fer les proves en les dates previstes per raó de malaltia, especialment en cas de Covid-19, o pel fet de ser un contacte directe i estar en quarantena.

Per últim, analitzarà el desplaçaments que els estudiants hagin de fer per realitzar la prova, perquè siguin els mínims possibles, pel que fa a la distància.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article