Salut estableix cinc nivells de control epidemiològic per fer front a la Covid-19 en els pròxims mesos

La consellera Vergés presenta una pla que busca l'“equilibri” entre el control del virus i l'activitat socioeconòmica

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat aquest dimarts el Pla de control de la Covid-19 a Catalunya, que estableix com a gran objectiu “disminuir la transmissió del virus i trencar les cadenes de contagi” preservant el respecte cap a la “recuperació de les dinàmiques econòmiques, socials i culturals”. 

Durant la presentació, Vergés, ha insistit que es tracta de buscar un “equilibri” entre controlar la Covid-19 i l'activitat dels diferents sectors, en una estratègia que es concep per uns dos anys, mentre no hi hagi una vacuna o tractaments eficaços que posin fi a la pandèmia. El pla defineix cinc nivells de control epidemiològic, que porten associats diverses mesures i restriccions, amb la idea que s'apliquin a diferents realitats territorials, com barris o comarques.

En aquest sentit, el pla defineix l'estratègia per controlar la pandèmia a Catalunya en els propers mesos i també ordena les eines que s'han començat a aplicar en les darreres setmanes o dies, amb algunes novetats. El pla deixa clar que és una “crisi activa, llarga i complexa” que té “dimensions sanitàries però també psicològiques, socials i econòmiques” i que si bé el virus condiciona la vida i les relacions, s'ha d'aprendre a “conviure-hi amb seguretat”.

El document es basa en deu indicadors que pretenen fer una fotografia acurada de la realitat epidèmica a Catalunya. N'hi ha de tres tipus: de vigilància epidemiològica, com la incidència acumulada a 7 i 14 dies per 100.000 habitants, la taxa de reproducció efectiva o la tendència del risc de rebrot; de diagnòstic i seguiment de contagis, com la taxa de PCR realitzades o el número de contactes identificats per cada nou cas; i de pressió assistencial, com els casos atesos a l'atenció primària, les hospitalitzacions i els ingressos a les UCI. Aquests indicadors s'analitzen de forma integrada i s'han de mirar en el seu conjunt per entendre la realitat de la pandèmia i les mesures que s'apliquen per controlar-la, ha indicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

L'estratègia defineix cinc nivells de control epidemiològic, que graduen l'impacte de la pandèmia: el nivell 0 (color verd, per fer-ho més didàctic) significa que no s'han registrat casos durant almenys 14 dies; nivell 1 (color blanc), casos esporàdics vinculats a casos importats; nivell 2 (color groc), brots controlats o casos esporàdics limitats; nivell 3 (color carbassa), brots complexes o transmissió comunitària sense impacte assistencial hospitalari rellevant; nivell 4 (color vermell), transmissió comunitària no controlada amb impacte assistencial rellevant i nivell 5 (nivell negre), transmissió comunitària no controlada amb risc de superació de capacitats assistencials instal·lades.

En aquests moments, el Segrià es troba des de fa dies en en el nivell 4 o Barcelona i part de l'àrea metropolitana, en el nivell 3. El nivell 5 representa la situació del març i abril a Catalunya i responsables polítics i societat han d'evitar tornar a arribar-hi.

Diferents mesures a cada nivell 

Més enllà de les mesures elementals com la distància física, l'ús de la mascareta i la higiene de mans, els nivells de control porten associades diferents mesures i restriccions. Per posar alguns exemples, la proposta de restriccions en les interaccions socials van associades a partir del nivell 3; les restriccions de mobilitat, als nivells 4 i 5 i la proposta de mesures en l'àmbit d'educació, també en els dos darrers nivells.

La progressió entre els nivells de control ve determinada per l'impacte de la pandèmia en els àmbits de vigilància epidemiològica i de repercussió assistencial. Per tant, els nivells de control no són estàtics i s'apliquen en diferents nivells territorials, segons l'impacte.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article