USTEC alerta que hi ha “pocs mestres” i avisa que les escoles “no duraran gaire” obertes

Educació replica que hi haurà prou docents i veu bé fer extraescolars encara que es trenquin grups estables


El sindicat USTEC es queixa que “s'han nomenat molt pocs mestres” i que “els reforços no arribaran fins al 7 de setembre”. En una entrevista a RAC1, el portaveu del sindicat, Ramon Font, ha avisat que les escoles “no duraran gaire” obertes si no es fa amb “taules amb dos metres de distància i amb mascaretes bones”. A parer seu, “cal gastar-se els diners” i calen “40.000 docents més: 20.000 a primària i 20.000 a secundària”.

El portaveu sindical recorda que es van “prometre 3.500 mestres per l'escola pública perquè hi hagués ràtios per sobre de 25 alumnes” i destaca que “per tenir la mateixa capacitat de servei que teníem el 2010, abans de les retallades, en necessitaríem 8.000”. De fet, a parer seu, el 2010 “estàvem més ben preparats” que ara. “Nosaltres demanem 40.000 docents més: 20.000 a primària i 20.000 a secundària”, ha detallat tot reconeixent que “el que és difícil és pagar-ho”.

D’altra banda, el director general de Centres Públics, Josep González-Cambray, replica que hi haurà prou docents “per atendre els alumnes”. A més diu que veu bé fer extraescolars amb seguretat encara que es trenquin grups estables. González-Cambray creu que “no falten tants professors” com denuncia USTEC i assegura que “la situació no és pitjor que el 2010”. “La ràtio mestre-alumne és de 16 al nostre país, i ha anat baixant els darrers anys”, afirma. En aquest sentit ha explicat que invertiran “370 milions d'euros per incorporar 8.000 treballadors educatius” a les escoles.

El portaveu d'USTEC posa en dubte que el Govern tingui intenció real d'obrir les escoles i es pregunta si tot plegat no és més que “pura cosmètica”. A més, sosté que la idea de fer “grups bombolla” implica “polir-se” els mestres especialistes, com ara els d'anglès o música, i avisa que “aquest model només funciona al cap dels experts”.

Al contrari, el director general de Centres Públics està convençut que els grups bombolla sí que funcionaran i recorda que són una recomanació dels experts. Remarca que el fet que siguin “estancs” és més determinant que no pas si a cada aula hi ha 20 o 25 alumnes. A més diu que no és cert que no hi hagi prou professors i garanteix que tot el personal tindrà material de protecció.

Sobre els mestres i professors vulnerables, com les dones embarassades, González-Cambray ha explicat que se'ls està fent una avaluació mèdica i que sabran si han d'anar a l'escola o no abans que comenci el curs. “Si no hi poden anar, agafaran la baixa i es posarà un substitut”, ha avançat.

Paral·lelament, Educació també insisteix que, tot i que la prioritat és fer ensenyament presencial, hi haurà equipaments informàtics per fer-ne a distància si fa falta.

Finalment, Gonzàlez-Cambray ha reclamat a l'Estat que busqui una fórmula per garantir que els pares que s'hagin de quedar a casa perquè els seus infants s'han hagut de confinar tinguin algun tipus de cobertura.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article