Les quarantenes per als contactes estrets de positius s’escurcen a deu dies

Salut apunta que la nova norma pretén que es compleixin millor els aïllaments preventius


Les quarantenes per als contactes estrets i per als grups de convivència estables passen de 14 a deu dies per tota la població de Catalunya.  L’objectiu, segons apunta el Departament de Salut, es que més persones compleixin els dies d’aïllament en què és més probable desenvolupar la Covid-19.

La norma s’estableix en el nou ‘Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2’ actualitzat pel Departament de Salut.

Entre el dia deu i el 14, el departament insta a minimitzar els contactes i avisar als professionals sanitaris en el cas que apareguin símptomes compatibles amb la Covid-19. Fa una setmana, el secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon va anunciar la intenció d’implantar aquesta nova indicació. Tot i que va assegurar que els 14 dies de quarantena eren “la millor opció”, Argimon va aclarir que s'havia de fer un “balanç entre risc i benefici”. Per tant, tot i admetre que hi ha un “cert risc” en reduir els dies d’aïllament, Argimon va assenyalar que “era controlable” i que aquesta mesura podia ajudar a “millorar el compliment” de les quarantenes.

Àmbit escolar

Aquest canvi també tindrà incidència en l’àmbit escolar. Així, les quarantenes que tinguin lloc als centres educatius seran ja per un període de deu dies i no de 14 com fins ara. Respecte a les quarantenes iniciades abans de l’entrada en vigor del nou document, els centres avisaran a les famílies que els infants podran reprendre l'activitat presencial un cop hagin passat els deu dies. Tot i el canvi de dies de quarantena, les autoritzacions de confinament signades per les famílies al seu dia continuen sent vàlides.

Els professionals que es trobin en confinament sense baixa mèdica també es reincorporaran als centres educatius un cop transcorreguts aquests deu dies, conjuntament amb la resta del grup estable de convivència. I els que tinguin una baixa mèdica prescrita inicialment per 14 dies, que hagin estat substituïts en el seu lloc de treball al centre educatiu, s’incorporaran un cop acabi aquesta baixa mèdica, moment en què també finalitzarà del nomenament del seu substitut.

L’actualització del document de ‘Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2’, estableix que si hi ha sospita d’un cas, els menors del grup de convivència mantindran l’activitat escolar a l’espera dels resultats, sense barrejar-se amb la resta de grups.

Si les proves realitzades són negatives, els infants i tutors del grup continuaran amb normalitat les seves activitats, i l’alumne es podrà incorporar quan els símptomes hagin cedit i després de 24 h sense febre.

En cas positiu, s’establirà la quarantena de deu dies del grup i tutor, i s’indicarà la prova PCR al propi centre o en altres punts específics segons indiquin els equips d’atenció primària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article