La Fundació Bofill reclama una educació gratuïta “real” i planteja una inversió de 184 milions per a l’alumnat vulnerable

Reivindica que cal prioritzar l'accés a l'etapa dels zero a tres anys per als infants en risc de pobresa


La Fundació Jaume Bofill ha insistit en la necessitat d'incrementar la inversió en l'educació pública per garantir una gratuïtat “real” dels sistema educatiu. En el marc de la comissió parlamentària d'estudi de la reconstrucció i la reactivació social i econòmica, el cap de projectes de la Fundació, Miquel Àngel Alegre, ha afirmat que és essencial suprimir qualsevol barrera econòmica i garantir la gratuïtat de totes les activitats complementàries, materials, sortides i colònies a l'educació obligatòria.

Això es traduiria en una inversió de 48,8 milions d’euros per a alumnes en risc de pobresa severa i 134,9 milions d’euros en estudiants en risc de pobresa. La fundació ha reclamat també una educació de zero a tres anys per a tothom, modernitzar el sistema i mantenir la lluita contra l'absentisme. La gratuïtat de l'educació pública és el primer ítem plantejat per l’organització. En aquest sentit, també ha reclamat suprimir la barrera digital garantint dispositius electrònics i connectivitat per a tot l'alumnat. L'organització ha xifrat en 10,9 milions d’euros els necessaris per arribar a 55.000 d'aquestes famílies vulnerables.

La segona prioritat és obrir l'etapa del zero a tres anys a tothom, prioritzant els infants en risc de pobresa. En aquest àmbit ha proposat una inversió de 205 milions d’euros per garantir aquesta etapa en 60.000 menors de tres anys en risc de pobresa i 68 milions d’euros per a 20.000 infants en risc de pobresa severa.

En tercer lloc, l’entitat ha apuntat la necessitat d'incrementar el personal docent i no docent que permeti grups flexibles i reduïts i el suport a l'alumnat amb necessitats en centres d'alta i molt alta complexitat. També ha reclamat un pla de suport a l'educació inclusiva. Alegre ha posat com a exemple que mitja dotació de personal docent i no docent afegida per grup en aquests centres requeria una inversió de 40,4 milions d’euros i permetria incorporar 575 docents i 575 no docents. Així mateix, Alegre ha incidit en la importància de mantenir les polítiques contra la segregació escolar, ja que Catalunya continua al capdavant dels països més segregats de la Unió Europea.

Tanmateix, la Fundació Bofill reclama més orientació, incrementant la dotació dels departaments d'orientació dels centres, començant pels de més complexitat. Això es traduiria en una dotació docent afegida en instituts públics d'alta i màxima complexitat, amb una inversió de 8,2 milions d’euros. Segons la fundació, cal enfortir i incrementar la tasca de tutorització, reorganitzant les jornades dels docents perquè hi puguin destinar més temps.

En cinquè lloc ha plantejat la transformació i modernització del sistema, basat en un ensenyament competencial i per metodologies d'indagació i treball cooperatiu i revisar el currículum actual, apropant també la recerca.

D'altra banda, també ha plantejar la necessària lluita contra l'absentisme i l'abandonament escolar, amb una inversió de 12,2 milions d’euros per incrementar els professionals de l'àmbit comunitari que treballen en barris i centres vulnerables o 18,5 milions d’euros per atorgar 5.000 beques salari per a joves d'entre 16 i 18 anys.

Per últim, la Fundació Bofill ha situat també com a prioritat garantir les oportunitats educatives més enllà de l'escola, com ja va reclamar a l'estiu. En aquest àmbit, proposa destinar 18,9 milions d’euros per a beques per a infants en risc de pobresa severa, la gratuïtat d'extraescolars i la dotació tècnica mínima per als plans educatius d'entorn. També ha posat sobre la taula destinar 24,7 milions d’euros per oferir 100.000 places gratuïtes mensuals a l'estiu per a infants d'entre tres i 15 anys i l'apoderament de les famílies a través de les tasques de les associacions de pares i mares. En aquest àmbit, es podrien invertir 3.000 per associació de centres d'alta i molt alta complexitat, uns 5,5 milions d’euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article