Casa Nostra Casa Vostra, Òmnium i Top Manta denuncien que un milió de catalans migrants no podran votar

Les entitats demanen als qui no tenen previst votar que cedeixin el vot a persones que no el tenen reconegut


La plataforma Casa Nostra, Casa Vostra, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i el Sindicat popular de venedors ambulants Top Manta posen en marxa la campanya #1MiliódeVots per denunciar que més d'un milió de catalans migrants no podran votar el 14-F. Segons les entitats, es tracta d’una "clara vulneració" dels drets fonamentals i d’un "incompliment flagrant" de les directrius del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.

Afegeixen que el sufragi actiu no és un privilegi i que, en una democràcia consolidada, no es pot discriminar. La campanya demana a aquells ciutadans que no tinguin previst votar que es mobilitzin i cedeixin el vot a persones migrades que no el tenen reconegut.

Des de Volem acollir remarquen que també és un greu problema pel conjunt de la societat ja que "no és sostenible que un 15% de la ciutadania no pugui decidir el futur del país". El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha defensat que Catalunya sigui un país "on votar, decidir el futur democràticament, deixi de ser un privilegi per ser un dret fonamental del conjunt de la ciutadania, hagi nascut on hagi nascut". "Som moltíssimes persones que treballem i aixequem aquest país però que, en canvi, no se’ns reconeix el dret de participació política. És una anomalia que cal resoldre amb urgència", ha afegit Aziz Fate, portaveu de Top Manta.

Segons aquestes entitats, a Catalunya, el 15% dels ciutadans que haurien de tenir reconegut el dret al sufragi actiu no el poden exercir perquè no disposen de la nacionalitat espanyola. La xifra ascendeix a 1.159.000 persones i té especial incidència a les comarques de Girona o de Lleida, on es calcula que dos de cada deu catalans no podran votar.

En aquest sentit, la plataforma Casa Nostra, Casa Vostra recorda que, actualment, l’únic que impedeix votar als catalans sense nacionalitat és l’actual legislació espanyola. I reclamen voluntat política per reformar-la. Entre altres motius, insisteixen, que no existeix en el dret internacional cap prohibició que impedeixi l’exercici del dret a vot per part dels ciutadans sense nacionalitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article