La Fundació Catalana Síndrome de Down reivindica un 14-F accessible per a les persones amb discapacitat intel·lectual

Denuncia deficiències en la informació sobre el funcionament electoral o el vot correu en un moment de pandèmia


La Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD), a través de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT), ha llançat una campanya destinada a reivindicar l’accessibilitat del dret a vot de les persones en situació de discapacitat intel·lectual per tal de garantir plenament el seu dret a la participació política i pública, reconegut a l’article 29 de la Convenció sobre els Drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides.

L’entitat ha presentat una sèrie de vídeos per conscienciar sobre com volen ser tractades les persones en situació de discapacitat intel·lectual i  denuncia deficiències en la informació sobre el funcionament electoral o el vot per correu en temps de pandèmia.

‘Tingues paciència si vaig lenta’, ‘Adreça’t directament a mi’, ‘Dona’m instruccions clares’, ‘Tinc molt a dir’ o ‘Sóc una persona adulta’ són alguns dels títols de la campanya.

La fundació ha subratllat que les properes eleccions del 14-F posen de manifest la necessitat de treballar per garantir la participació en igualtat de condicions de les persones en situació de discapacitat en la línia del conveni que van signar el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i la federació DINCAT.

D’acord amb això, l’organització reivindica que l'administració vetlli per una accessibilitat real a la informació que garanteixi a les persones en situació de discapacitat intel·lectual exercir el seu dret a participar en un procés electoral.

“Que estiguem o no en una situació de discapacitat no ens ha d’impedir posar una papereta dins una urna. Tenim el dret a votar com qualsevol altra persona i se’ns ha de garantir poder fer-ho”, explica Andy Trias, president de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta de la FCSD.

Des del 2018, amb l’entrada en vigor de la reforma de la llei electoral, totes les persones en situació de discapacitat intel·lectual espanyoles tenen reconegut el dret a votar en unes eleccions. A l’Estat, 100.000 persones en situació de discapacitat intel·lectual van veure reconegut el seu dret a vot, mentre que a Catalunya s’estima que la xifra estaria al voltant de 16.000 persones.

Informació accessible i llibertat de vot

Concretament, l’article 29 de la convenció diu que l’Administració ha d’assegurar que les persones en situació de discapacitat “puguin participar plenament i efectivament en la vida política i pública en igualtat de condicions amb les altres”. Per tal que això sigui possible, s’han de garantir que els procediments, les instal·lacions i els materials electorals siguin adequats, accessibles i fàcils d'entendre i utilitzar. De la mateixa manera, la convenció reconeix la protecció del dret de les persones en situació de discapacitat a “emetre el seu vot en secret en eleccions i referèndum públics sense intimidació”.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article