Aproven una immunoteràpia per a pacients amb un tipus de leucèmia molt avançada

L’Hospital Clínic ha desenvolupat el medicament aprovat per l’AEMPS, es tracta de la primera teràpia CAR-T feta a Europa


L'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) ha aprovat l'ús d’un medicament de teràpia avançada, el CAR-T ARI-0001, desenvolupat per l'Hospital Clínic, per a la seva utilització en pacients majors de 25 anys amb Leucèmia Limfoblàstica resistent als tractaments convencionals. La leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) és un dels quatre tipus principals de leucèmia i es caracteritza per una producció excessiva de limfòcits, o glòbuls blancs, immadurs que es multipliquen de manera ràpida i desplacen a les cèl·lules normals de la medul·la òssia.

Encara que en la majoria dels casos d’aquest tipus de leucèmia s'aconsegueix una remissió completa amb quimioteràpia o amb el trasplantament de medul·la òssia, entre un 10% i un 15% dels pacients moren per resistència al tractament, per la seva toxicitat o per una recaiguda. Quan les opcions de tractament s'esgoten, fan falta solucions menys tòxiques i més dirigides en les quals la immunoteràpia pot jugar un paper fonamental.

El director de l’Hospital Clínic, Josep M. Campistol assegura que “ha estat possible gràcies a l'esforç conjunt de molts professionals i investigadors de l'hospital que han participat en les diverses etapes del desenvolupament del tractament, des de la posada a punt del CAR-T, fins a la realització de l'assaig per a demostrar la seva eficàcia”. A més, Campistrol agraeix “l’esforç i l'impuls de la societat, a través del Projecte ARI, per a fer realitat aquest projecte que reflecteix la vocació del Clínic d'oferir les alternatives de tractament més innovadores als nostres pacients”.

"És un homenatge a l'Ariana, que s'ho mereix i s'ho mereixia. Crec que seria un dia molt especial per a l'Ariana", ha dit Campistrol.

L'Ari era una jove que tenia aquest tipus de leucèmia i, malauradament, no es va poder curar. Ella i la seva família, amb la mare al capdavant, Àngela Jover, van motivar el Clínic per desenvolupar les teràpies CAR-T i a través del projecte han recaptat fons perquè avui aquesta teràpia sigui una realitat, així com d'altres que s'estan investigant, com l'ARI-0002, per a pacients amb mieloma múltiple, que afecta persones grans i que no existeix un tractament curatiu.

Un CAR-T desenvolupat amb una molècula pròpia

El CAR-T (Chimeric Antigen Recetor T-Cell) és un tipus de teràpia cel·lular i gènica en la qual el pacient es converteix en el seu propi donant. Consisteix a modificar els limfòcits T del pacient perquè tinguin la capacitat d'atacar a les cèl·lules tumorals. “En el nostre cas, el CART s'ha desenvolupat a partir d'un anticos propi creat a l'hospital fa més de 30 anys a què li trobem una nova aplicació", explica el Dr. Manel Juan, Cap del Servei d'Immunologia en el Centre de Diagnòstic Biomèdic (CDB) del Clínic i responsable de les plataformes conjuntes d'Hospital Sant Joan de Déu i Banc de Sang i Teixits.

L'assaig d'aquest CAR-T liderat pel doctor Julio Delgado, del Servei d'Hematologia del Clínic, i la doctora Susana Rives, del Servei d'Hematologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, es va posar en marxa el juliol del 2017.

En l'estudi es van incloure 58 pacients adults i pediàtrics, dels quals, 38 amb LLA van ser tractats amb el CAR-T desenvolupat al Clínic. Tots els pacients havien rebut diverses línies de tractament i la gran majoria havien estat trasplantats de moll de l'os. Es tractava per tant de pacients sense alternatives terapèutiques disponibles. Segons ha indicat el doctor Urbano-Ispizua, el 84% dels pacients van eliminar la malaltia, si bé alguns van recaure; en el seguiment d'un any, el 69% estaven vius i el 49% vius i lliures de malaltia.

En aquest cas, es tracta del primer CAR-T desenvolupat íntegrament a Europa que és aprovat per una agència reguladora. L'autorització excepcional d'ús per part de la AEMPS suposa una fita perquè és el primer tractament amb cèl·lules modificades genèticament que l'aconsegueix.

Mitjançant l'afèresi, una tècnica que permet la separació dels components de la sang, s'obtenen els limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs encarregats de la resposta immunitària. Aquests es reprogramen genèticament perquè, quan siguin traspassats de nou al pacient, puguin reconèixer específicament les cèl·lules tumorals i atacar-les. Passades tres setmanes ja es pot observar la resposta en el pacient.

Amb l'objectiu de posar a la disposició dels pacients aquest tractament, un equip liderat pel Dr. Manel Juan, va desenvolupar un nou CAR-T CD19 a partir de l'anticòs monoclonal propi per a modificar els limfòcits T. En aquesta línia, els estudis preclínics van demostrar que el CAR-T ARI-0001 era capaç de controlar per complet la progressió de la malaltia en models animals i que la seva eficàcia era similar a la d'altres CAR-T disponibles.

“El mètode de preparació utilitzat per a l'obtenció del nostre CAR-T és robust i reproduïble i permet rebaixar el cost de producció de la teràpia per a fer-la assequible a les institucions acadèmiques i que estigui disponible per a tots els pacients”, apunta el Dr. Juan.

En aquest projecte ha participat un equip multidisciplinari format per més de 175 professionals i ha estat possible gràcies a la tradició investigadora del Clínic-IDIBAPS.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article