L’oficina no ha mort, ha mutat

Segons els experts, les empreses que demanin presencialitat total perdran treballadors o capacitat per atreure talent


L'oficina prepandèmia no ha mort, en contra del futur que molts li van vaticinar. "Són exagerades aquestes afirmacions, la majoria de les empreses mantindran les oficines, encara que els donaran un ús més flexible", afirma Eva Rimbau, professora dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC.

Segons una enquesta a 4.000 treballadors, el 69 % dels treballadors remots se sentirien còmodes en tornar a l'oficina, encara que un 80 % dels empleats afirma que gaudeix treballant en remot. "Entrem en l'era de la flexibilitat, no hi ha dubte, i les empreses hauran d'adaptar-s'hi si volen comptar amb els millors", adverteix Manel Fernández Jaria, professor col·laborador dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC. De fet, un 76% afirma que si hagués de buscar feina en buscaria una amb opció de treball en remot. "A les companyies que no s'adaptin els serà difícil atreure talent per no tenir una política de conciliació flexible o a la mida del treballador. La gent no voldrà treballar en segons quines condicions", afegeix Jaria.

L’opció majoritària, dos o tres dies de teletreball

Entre el treball en remot diari i la presencialitat a temps complert a l'oficina, hi ha els models híbrids. "Aquest és i serà el model més freqüent en els llocs de treball que permetin el remot", considera Rimbau. Molts estudis postpandèmia afirmen que els treballadors volen continuar fent teletreball i mantenir com a mínim un dia de remot, i en un alt percentatge prefereixen 3-4 dies de remot a la setmana.

El model mixt −segons Jaria− és el que té més possibilitats de quedar-se, les trobades presencials seran necessàries, però el treball efectiu es farà en remot. Propostes com la setmana "tres més dos", tres dies a l'oficina i dos de teletreball, són algunes de les opcions, encara que, segons els experts, dependrà dels mateixos empleats. Un estudi recent, Un lugar de trabajo sostenible, afirma que només un 12% dels empleats consultats vol treballar en remot durant tota la setmana i només un 4 % vol treballar presencialment cada dia a l'oficina.

L'opció majoritària és la hibridació i la flexibilitat. Teletreballar dos dies (32 %) o tres dies (36 %) a la setmana és la més popular, i en condicions idònies millora el rendiment un 19 % i la qualitat del treball un 10 %, el mateix percentatge en què puja l'orgull de pertinença, assenyala l'estudi. "No hi ha fórmules per defensar anar a l’oficina uns dies o uns altres, la resposta la tindran els empleats i les activitats a realitzar; però seguir demanant presencialitat pot donar problemes, el que és important és trobar la millor forma d'organitzar la feina a l'empresa", adverteix Rimbau.

L’oficina tradicional evoluciona

Per a Jaria, l'oficina tradicional coexistirà amb altres models d'organització del treball, coliving, workations, models híbrids, setmana 2-3, presencials setmanals, trimestrals… "Les empreses early adopters investiguen si la productivitat i la fidelitat dels equips augmenta en remot, i sembla que és així", afirma Jaria. De fet, segons l'enquesta de Morning Consult, el 70% dels treballadors afirma que és més productiu quan treballa des de casa. 

L'oficina no morirà, però sí que mutarà. "Hi haurà empreses amb seu pròpia, totalment transformada i adaptada a la nova presencialitat flexible. També hi haurà empreses amb seus compartides. Les trobades de la plantilla se centraran més en el networking, la inspiració, la convivència, la formació corporativa o les trobades puntuals amb clients", apunta Jaria.

Durant la COVID-19, el teletreball ha estat una solució d'emergència i el context pandèmic no ha acompanyat: un futur incert, els nens a casa i l'economia tocada. Segons Gallup, durant els pitjors mesos de pandèmia els teletreballadors van treballar més hores i més caps de setmana que abans i van tenir amb un percentatge més gran sentiments de solitud, depressió i ansietat que en treballar presencialment.

"Es barregen els efectes de la pandèmia amb els efectes del teletreball, un treball en remot que va ser poc planificat i amb poques eines", afirma Rimbau, qui afegeix que "tant els estudis prepandèmia com postpandèmia confirmen que la gent vol continuar amb el teletreball, encara que aquest suposi més intensitat i més pressió i dificulti el suport social dels companys". 

Set consells per evitar l’estrès amb el teletreball

1. Disposar i conèixer les eines de treball −donar molt de suport en aquest punt− ajudarà a guanyar confiança.

2. Preparar la mentalitat, per connectar amb el teletreball. "Aprendre a ser el teu propi cap és important per aconseguir tancar la jornada sense sentiment de culpa", explica Jaria.

3. Suport en el disseny del nou entorn de treball a casa.

4. Aplicar els principis de l'ergonomia, per palanquejar el rendiment i cuidar la salut a la feina.

5. Aprendre hàbits de gestió del temps i de maneig de tasques. “Hem d’anar a la hiperproductivitat que connecta amb fer les coses importants, no es tracta d’acumular hores sinó resultats”, apunta Jaria. 

6. Suport emocional que potenciï la socialització i la vinculació amb els valors de l'organització. El teletreball no significa posar barreres a la comunicació.

7. Saber liderar en remot. "Hi ha responsables que senten que han perdut el control. Caldrà ajudar-los a entendre que tot ha canviat i que ells han d'aprendre sobre el nou model i dissenyar llocs de treball orientats a resultats", explica. "I, sobretot, preguntar a les persones com se senten, per saber de quina manera les pot ajudar l'empresa", conclou Jaria.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article