“Els trastorns mentals de joves que arriben al CAP són només la punta de l’iceberg”

Fundació Joia fa balanç i constata que ha atès a més de la meitat de joves que va atendre durant tot el 2020


Abans de la pandèmia, la salut mental ja era un gran repte pels joves i adolescents, però la Covid-19 encara ha agreujat més els problemes que comporta entre aquest col·lectiu. Segons l’OMS, una de cada quatre persones pateix un diagnòstic de salut mental al llarg de la seva vida i, d’aquests, el 75% comencen abans dels 18 anys. Durant els primers sis mesos de 2021, Fundació Joia ja ha atès a 429 joves amb trastorns de salut mental. 

L’entitat especialitzada en joves amb trastorns de salut mental fa balanç i constata que durant el primer semestre de 2021 ja ha atès a més de la meitat de joves que va atendre durant tot el 2020 (un 17% més). Aquest augment significatiu dels casos “és conseqüència del confinament i les restriccions, que han exposat encara més a aquest col·lectiu que ja patia emocionalment abans de la Covid-19”, assegura Marta García, cap de Rehabilitació Comunitària de Joves de Fundació Joia. Arran de la pandèmia, el perfil més atès a l’entitat és de noi d’entre 19 i 24 anys, amb trastorn psicòtic, ansietat, trastorns d’aspecte autista (TEA) o trastorn límit de la personalitat (TLP), sense experiència laboral i amb certificat d’ESO. 

García considera que els hospitals i el CAP ofereixen una “primera intervenció d’urgència”, però que els trastorns de salut mental dels joves que s’hi detecten i tracten “són només la punta de l’iceberg”. A partir de la intervenció dels hospitals i d’altres recursos sanitaris, explica la cap de Rehabilitació Comunitària, es realitzen derivacions a entitats especialitzades en el tractament de problemes de salut mental de joves com Fundació Joia on, “a través d’itineraris personalitzats, es creen xarxes socials saludables basades en oci, inserció laboral, formació i cura de la salut”. 

“Vaig estar fatal durant el confinament”

García explica que els joves que arriben a l’entitat solen estar molt “desorientats, i la pandèmia ha fet que se sentin sols”. És per això que “busquen rutina i crear una xarxa social que els faci sentir millor emocionalment”. És el cas de l’Albert, un usuari de 19 anys d’un dels tres serveis de Rehabilitació Comunitària de Joves que té Fundació Joia a Barcelona. “Vaig estar fatal durant el confinament perquè necessitava sortir al carrer, i estava molt nerviós”, explica l’Albert, que assegura que poder participar en les activitats telemàtiques que organitza l’entitat l’han ajudat molt a contenir-se. 

Accés al mercat de treball

Una de les principals eines per treballar la millora del benestar emocional dels joves afectats per trastorns de salut mental és l’accés al mercat de treball. Malgrat les circumstàncies de crisi econòmica, només en aquesta primera meitat del 2021 l’entitat ha aconseguit el 79% del total d’insercions que va realitzar el 2020. Una dada que, segons el cap d’Inserció Laboral de Joves de Fundació Joia, Jordi Formiguera, “posa en relleu la importància d’oferir processos personalitzats i globals que emmarquen tot el projecte personal del jovent: des del seu oci fins al seu accés al mercat laboral”. 

Un dels casos d’èxit és el de la Paula, a qui el seu CAP va derivar a l’entitat quan va patir un trastorn psicòtic. “Anar a la Fundació m’ha ajudat a socialitzar i he rebut orientació que m’ha servit per encaminar el meu futur”, explica la Paula, que actualment està cursant un cicle formatiu en farmàcia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article