El consum d’alcohol durant l’embaràs provoca anomalies neurològiques irreversibles

Amb motiu del dia Mundial dels Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal, els experts recorden que sis de cada deu embarassades consumeixen una mica d’alcohol durant l’embaràs


Els TEAF són un conjunt de trastorns no curables que apareixen com a conseqüència de l’exposició fetal a l’alcohol, entre els quals hi ha la síndrome alcohòlica fetal (SAF). Les persones que els pateixen poden presentar diferents afectacions, entre les què s’inclouen retard en el creixement i anomalies en el sistema nerviós central (com microcefàlia, anomalies estructurals cerebrals i/o convulsions no febrils), dèficits cognitius i conductuals i, en alguns casos, trets facials característics.
 

Estudis internacionals estableixen que la prevalença de TEAF en infants i joves a Europa és de 19,8 per cada 1.000 habitants. El consum d'alcohol en l'embaràs és la primera causa de discapacitat intel·lectual a Occident. El grau d'afectació depèn de molts factors, però en general es pot assegurar que l'alcohol impedeix el desenvolupament normal del cervell, la qual cosa provoca en la majoria
dels casos dificultats d'aprenentatge, així com problemes de conducta i d'integració social.

Els nens amb TEAF tenen dificultats cognitives bàsiques (d'atenció, de processament de la informació, , presa de decisions, etc.), juntament amb dificultats per a interaccionar socialment, la qual cosa els fa experimentar amb facilitat rebutjo social o ser víctimes d'assetjament i fàcilment vulnerables.

El TEAF té una incidència deu vegades major a la síndrome de Down i lleugerament superior al Trastorn de l'Espectre Autista. Malgrat això, actualment s'estima que a l’Estat espanyol sis de cada deu embarassades consumeixen una mica d'alcohol durant l'embaràs.

El TEAF inclou quatre possibles manifestacions clíniques: Síndrome Alcohòlica Fetal Complet, Síndrome Alcohòlica Fetal Parcial, Trastorn del Neurodesenvolupament Relacionat amb l'Alcohol i Malformacions Congènites o Defectes Fetals Relacionats amb l'Alcohol. L'alcohol afecta al desenvolupament del Sistema Nerviós durant l'embaràs i pot danyar també a altres òrgans que estan en desenvolupament, per aquest motiu els professionals recomanen que el consum durant l'embaràs i la lactància sigui zero.

Diagnòstic precoçs

La manca de planificació de l’embaràs i la minimització dels riscos són alguns dels factors que poden explicar l’exposició a l’alcohol. Ho és també la por de les dones a ser estigmatitzades o a les conseqüències socials i legals que fa que aquestes no demanin ajuda. En aquest sentit és important seguir avançant en la promoció de la salut sexual i reproductiva, potenciant la visita pre-gestacional entre d’altres, i promovent un vincle de confiança entre dones i professionals que permeti poder abordar temes com els consums d’alcohol i altres drogues i prevenir els riscos per a la salut de la mare i el nadó. Per aquest motiu és molt important potenciar la coordinació amb les unitats d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) i el paper de professionals com les llevadores i els/les ginecòlegs/gues en aquesta atenció precoç (seguint les recomanacions dels Protocol de seguiment de l’embaràs).

Un dels problemes principals, és la falta de diagnòstic de la malaltia. Gran part de les persones que ho pateixen triguen anys a arribar a saber què els ocorre. Això provoca que es passin molt temps circulant per diferents recursos i professionals de la sanitat pública sense que ningú arribi a identificar l'origen dels seus comportaments. Molts d'ells són diagnosticats com a Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH).

Encara que el TEAF és permanent, és important que es diagnostiqui de manera primerenca per a poder treballar en la millora de la qualitat de vida dels nens i nenes. Saber que sofreixen un TEAF pot facilitar l'adaptació de les famílies a les seves necessitats diàries i també el treball des del sistema educatiu.

Situació actual

El mes de juny passat, la Comissió Mixta Congrés-Senat va aprovar una proposició no de llei amb l'objectiu d'ajudar a pal·liar els trastorns de l'espectre alcohòlic fetal. El text aprovat contempla l'elaboració d'un estudi que ajudi a determinar el nombre de pacients que han de ser reconeguts amb TEAF. Això permetrà millorar la qualitat de vida de les persones amb aquest trastorn en ajudar a millorar les seves condicions de vida i fomentar la seva inclusió en la societat.

La proposició té en compte l'elaboració d'un protocol per a la detecció precoç, la potenciació de grups de recerca que ajudin a millorar el tractament en aquest camp específic de la sanitat i la infància. I a més es planteja dissenyar un Pla de Prevenció per a erradicar el consum d'alcohol en dones embarassades mitjançant informació i campanyes.

Es contempla també la creació d'un portal web per a aglutinar informació i formació dirigida a famílies i professorat de centres educatius per a poder atendre de manera correcta als nens i nenes amb aquest trastorn.

Els estudis avalen la prohibició del consum

L’any 2019, la Subdirecció General de Drogodependències i l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA)  van publicar l’informe sobre “Prevalença del trastorn de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF) en infants adoptats procedents de Rússia i Ucraïna a Catalunya”. Entre les principals conclusions destaca que el 50% dels infants adoptats a Catalunya de 6 anys o més i adoptats entre 1998 i 2015 presenten un TEAF. L'alcohol és un tòxic que travessa fàcilment la barrera placentària, afectant el desenvolupament del fetus de diferents maneres.

Segons l'estudi ‘Relació entre l'exposició prenatal al consum d'alcohol i tabac de la mare amb el risc de mort fetal’ (Odendaal, et al. 2021) publicat recentment, “beure alcohol i fumar tabac durant el primer trimestre de l'embaràs s'associa amb gairebé tres vegades
més el risc de mort fetal tardana (a les 28 setmanes o més), en comparació amb les dones que no beuen ni fumen durant l'embaràs o que deixen de fumar abans del final del primer trimestre”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article