La Sindicatura de Greuges de Barcelona crea un grup de treball per acompanyar casos d’abús o assetjament a la ciutat

David Bondia vol que la taula sigui un “referent” contra el “desamparament”: “Ens preocupen els silencis”


La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha impulsat un grup de treball per acompanyar les víctimes de casos de diversos tipus d'abús o assetjament a la ciutat. Segons ha explicat el síndic, David Bondia, els preocupa el fet que hi ha un cert “desamparament” cap a les víctimes que en parlen i per això han tirat endavant un grup amb institucions, moviments socials i professionals de l'advocacia, el periodisme, la psicologia o el món del teatre perquè les persones que han patit abusos o assetjament tinguin un marc de referència.

“Un cop fet el pas se'ls ha de donar aixopluc”, afirma. El grup neix, entre altres, després que la sindicatura hagi rebut queixes sobre els abusos a l'Escola Barcelona, destapats pel diari 'Ara'.Bondia matisa que la Sindicatura no pot intervenir davant d'un cas judicialitzat però precisament impulsen el grup perquè els preocupa que dels casos que es destapen pocs fan el pas de denunciar-ho al jutjat. Concretament, el grup preveu abordar casos d'abús a dones, infants i adolescents. 

La primera sessió d'aquest grup de treball ha comptat amb la participació de David Bondia; l’advocada i criminòloga experta en dret penal i gènere, Carla Vall; l’actriu i vocal de l’Acadèmia del Cinema Català, Maria Molins; la psicòloga especialitzada en violències masclistes, Aina Troncoso; els periodistes d’investigació Núria Juanico i Albert Llimós; la fundadora de la Fundació Vicki Bernadet, la mateixa Vicki Bernadet, i la psicòloga de l’Associació in via, Patricia Ortuño.     

Durant la primera trobada, han sortit a la llum algunes de les demandes i  denúncies més repetides en les persones que han patit una situació d’abús o assetjament, com la necessitat de comptar amb més recursos, un suport terapèutic des de l'inici o el col·lapse dels serveis dirigits a les víctimes, entre altres. 

Segons ha explicat Bondia, a banda d'acompanyar les víctimes i oferir-los suport, l'objectiu també és tractar les possibles “complicitats” que hi pugui haver des de l'àmbit institucional quan es tracta d'un o diversos casos en el marc d'una institució, com pot ser, per exemple, una escola. “Si ha passat durant tant de temps és perquè la institució no ha fet res”, assenyala. “La idea és que sàpiguen que hi ha un referent a Barcelona i que poden venir a parlar amb nosaltres, que podem demanar explicacions a qui corresponqui sobre què s'ha fet o no s'ha fet”, comenta. Segons ell, els preocupen molt “les omissions i els silencis”.  

Un altre dels casos que la sindicatura ha fet seguiment és el cas d'assetjament a l'Institut Municipal de Parcs i Jardins, pel qual va iniciar una actuació d'ofici. Sobre aquest cas concret, la sindicatura s'ha reunit amb la part municipal, que els ha explicat els protocols i com s'estan tractant els casos i resta a l'espera de rebre més informació. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article