L’humor, eina terapèutica pels pacients amb càncer de l’Hospital del Mar

A un 39% dels malalts amb càncer els hi redueix l’ansietat rebre la visita del col·lectiu Pallapupas


Els nassos vermells i l’humor dels Pallapupas han arribat a l’Hospital de Dia d’Oncologia i al Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital del Mar. Els pacients en tractament onco-hematològic i radioteràpia poden gaudir de la visita de l’equip de Pallapupas mentre reben quimioteràpia o radioteràpia a l’hospital.

Una teràpia que redueix l’ansietat en un 39%, segons l’estudi VIDA, que avalua l’impacte del programa de Pallapupas. A més, l’estudi també assenyala que disminueix les preocupacions dels familiars, en un 40%, mentre ajuda a millorar el benestar dels professionals sanitaris que els atenen en un 70%.

Sònia Servitja, cap de secció del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital del Mar, celebra que “la intervenció dels Pallapupas permet que els pacients sentin menys por i menys angoixa, augmenta la sensació de felicitat, i no només això, sinó que també ha demostrat que impacta en benefici en familiars i, fins i tot, en personal sanitari”.

Una afirmació que comparteix Dolores Zafra, infermera referent d’atenció continuada en pacients oncològics, que apunta que “la presència dels Pallapupas no només relaxa els pacients, també té un efecte sobre els professionals, en veure’ls entrar, apareixen els somriures a totes les cares”. En aquest sentit, Manel Algara, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica, assegura que “les píndoles que ens donen els Pallapupas, tant a pacients com a professionals, fan que l'alegria baixi al soterrani”.

El director artístic dels Pallapupas, Jordi Solé, assegura que “estem aquí, a l’Hospital de Dia d’Oncologia de l’Hospital del Mar intentant portar humor com a eina de cura emocional. Mitjançant l’humor, mitjançant el pallasso, volem transformar l’espai, transformar les emocions, ajudar a fer que l’estada dels pacients a l’hospital de dia sigui molt diferent, amb el riure, perquè sabem que l’humor és un actiu en la cura emocional”.

Els Pallapupas també intervenen a altres serveis de l’Hospital del Mar. Gràcies a la iniciativa de la Fundació Amics de l’Hospital del Mar porten somriures als pacients del Servei de Pediatria i als malalts en tractament d’hemodiàlisi del Servei de Nefrologia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article