Centenars de persones protesten a Barcelona contra el nou acord pel català a l’escola

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans vol que el Govern “oblidi” el pacte amb comuns i PSC


Centenars de persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pel centre de Barcelona per defensar la immersió lingüística en català a l'escola i reclamar que no s'apliqui l'acord que han tancat aquesta setmana ERC, el PSC-Units i En Comú Podem, i que també va rebre inicialment l'aval de JxCat, tot i que finalment se n'ha distanciat.

La concentració, convocada per Arran, el SEPC, la COS i el Consell per la República, s'ha iniciat a quarts de set a l'Arc de Triomf —amb un Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fortament custodiat per agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra— amb pancartes en defensa del català i a favor de la independència.

Durant la mobilització, encapçalada pels més joves i amb moltes proclames independentistes, s'han reivindicat el català com a llengua vehicular a l'escola i en contra de la imposició de 25% de castellà. També s'han tirat alguns petards i traques, i hi ha hagut crits contra la Policia Nacional davant la Prefectura de la Via Laietana, també custodiada per antiavalots dels Mossos. Ja a Sant Jaume, amb el Palau de la Generalitat també protegit per antiavalots de la policia catalana, s'han tirat tomàquets i pots de fum a la línia policial. La tensió no ha anat a més i al cap d'uns minuts la manifestació s'ha dissolt tranquil·lament.

La portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Marta Daviu, ha exigit en declaracions als mitjans que el Govern “oblidi” el pacte amb els comuns i els socialistes i que l'educació en Catalunya es faci “íntegrament” en català. El SEPC, una de les entitats convocants de la protesta, considera que aquest acord “no escolta” els joves i estudiants sobre en quina llengua volen ser educats i és la “submissió del Govern” a la sentència que obliga a fer un 25% de classes en català. Per això ha demanat al Govern que “desobeeixi” la sentència. A la manifestació s'hi ha pogut veure els diputats de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant i Xavier Pellicer.

ERC, JxCat, PSC-Units i En Comú Podem van registrar dijous al Parlament una proposició de llei per modificar la Llei de política lingüística i declarar el català com a “llengua pròpia de Catalunya”, que està “normalment emprada com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu”. La modificació, però, també apunta que el castellà “és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”, la qual cosa podria suposar l'acceptació de la sentència del 25% en castellà.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article