Pel·lícules amb mirada de dona: reflexió feminista a través de la pantalla

La programació estiuenca de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona arriba a les places i sales de la ciutat del 2 de juny al 15 de juliol


La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (MIFDB) organitza, del 2 de juny al 15 de juliol, la seva ‘Mostra d’estiu’, amb l’objectiu de portar a les places i sales de cinema de la ciutat una programació de reflexió i gaudi cinematogràfic i feminista. Enguany, la mostra arriba a la seva 30a edició i orienta la seva mirada cap a múltiples geografies, a través d’autores que retraten les seves comunitats i la seva història amb sensibilitat i mirada crítica, sempre buscant la pluralitat de formats i de relats.

El programa es divideix en sis tipus d’activitats diferents, on la ‘Panoràmica 2022’ n’és la columna vertebral, amb una sèrie de pel·lícules recents dirigides per dones que obren la mirada a imatges per pensar en llocs de resistència des d’on demanar-nos amb qui volem lluitar i quines lluites es lliuren avui arreu del món, les quals es podran veure a la Filmoteca de Catalunya.

Entre les pel·lícules que formen part d’aquesta selecció destaca ‘Children of the Mist’, de la directora vietnamita Ha Le Diem, guanyadora de la passada edició del festival de l’IDFA, que ens permet accedir a la comunitat Hmong de les muntanyes de Vietnam del Nord i observar, a través de la relació entre la jove protagonista i la directora, el qüestionament de la tradició de “el segrest de la núvia”. També es podrà veure ‘Landscapes of Resistance’ de la cineasta sèrbia Marta Popivoda, a través de la qual reelabora la memòria de l’Holocaust posant-la en diàleg amb les lluites del present i creant un calidoscopi de noves imatges de la resistència.

Enguany, a més, la ‘Mostra d’estiu’ tindrà una sèrie d’activitats a l’aire lliure, amb projeccions de pel·lícules a places públiques dels districtes de Ciutat Vella, Gràcia i Nou Barris. Entre els films que formen part de la programació del ‘Cinema fora de lloc’ es troba ‘Calcinculo’, de la directora italiana Chiara Bellosi, que s’estrena a l’Estat espanyol després d’haver passat per la Berlinale i a través de la qual es podran descobrir el poder de les dissidències en el pas de la infància a l’adolescència. Una altra pel·lícula que es projectarà a l’aire lliure és ‘Nudo Mixteco’ de la mexicana Ángeles Cruz, un relat on es qüestiona la comunitat de la Mixteca Oaxaqueña a través de tres esdeveniments públics, que es posen en escena en una peça el poder de la qual va creixent, com un teixit, a partir del diàleg entre les diferents històries.

Activitats paral·leles

A més de la programació oficial, la ‘Mostra d’estiu’ comptarà també amb una sèrie d’activitats paral·leles que busquen promoure la reflexió i el debat, a partir de la trobada entre públic i directores. Una d’aquestes activitats és la classe magistral amb la cineasta alemanya Monika Treut, que presenta enguany el seu nou film ‘Genderation’, on continua el viatge que va començar fa més de vint anys amb ‘Gendernauts’, un dels primers documentals que va representar la comunitat trans a San Francisco. A la masterclass, que se celebrarà al Goethe-Institut de Barcelona, públic i directora s’endinsaran en reflexions al voltant del gènere, la sexualitat i la dissidència.

Seguint amb les trobades amb cineastes internacionals, la investigadora Ana Aitana Fernández Moreno conversarà amb la directora portuguesa Manuela Serra, al voltant de la seva única pel·lícula ‘O movimento das coisas’ (1985), la qual va ser recentment restaurada per la Cinemateca Portuguesa i que serà la pel·lícula inaugural de tota la ‘Mostra d’estiu’. Aquesta activitat es farà el 8 de juny a La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

Per altra banda, des de la MIFDB defensen la urgència de “rellegir periòdicament les imatges que conformen la nostra memòria col·lectiva” i per aquest motiu organitzen també el programa ‘Apunts per a altres històries’, que acull les últimes peces del col·lectiu nucbeade (format per les cineastes nacionals María Ruido, Eva Vila i Lur Olaizola, entre altres), així com el duo format per Concha Barquero i Alejandro Alvarado. Les peces entraran en diàleg a través del col·loqui que les seves directores realitzaran durant la sessió.

Finalment, les pel·lícules que formen part de la programació de la ‘Mostra d’estiu’ podran veure’s també a Filmin del 10 al 19 de juny.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article