La meitat dels treballadors considera que les empreses donen poc o cap suport a les persones amb càncer

La FECEC adverteix que l’estigma de la malaltia encara existeix en l’entorn laboral tot i que es vagi “normalitzant”


El 47% dels treballadors creu que les empreses donen poc o cap suport a les persones diagnosticades de càncer. És una de les dades que recull el primer baròmetre sobre càncer i treball publicat a Catalunya. L’estudi, impulsat per la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC), també mostra que una de cada deu persones que han tingut càncer han hagut de canviar de tipus de feina, dins l’empresa o a fora. La gerent de la FECEC, Clara Rosàs, ha demanat mesures, com plans d’acompanyament o la possibilitat d’un retorn progressiu, per revertir aquesta situació. També ha advertit que, tot i que cada vegada es comparteix més el diagnòstic en l’entorn laboral i que es va “normalitzant”, “l’estigma encara hi és i té marge de millora”.

El baròmetre ha estat elaborat per l’agència de sociologia GAPS i s’ha presentat aquest dijous a Barcelona. Hi han participat un total de 1.002 persones que treballen o estan buscant feina (població activa), un 12% de les quals tenen o han tingut càncer i un 57% han compartit feina amb algú amb la malaltia, ha exposat el director de l’agència de sociologia GAPS, Oriol Molas.

Un 61% de les persones diagnosticades de càncer afirma que treballar és important i que la feina és un dels aspectes que dona sentit a la seva vida, deu punts per sobre respecte als quals no han tingut la malaltia. “L’empresa és un espai clau per a les persones afectades per la malaltia. No hem d’oblidar que estem en una societat en què treball significa normalitat i quotidianitat i, evidentment, també significa font d’ingressos estables”, ha recalcat Rosàs en la presentació del baròmetre.

Un 16% dels afectats per la malaltia no comuniquen que pateixen càncer i el 27% afirmen que se’ls tracta amb més distància o detecten més dificultats perquè parlin amb ells. “L’estigma del càncer encara hi és i té marge de millora. La bona notícia és que cada vegada hi ha més persones que compateixen el diagnòstic amb els seus companys i superiors, tot i que no hi estan obligades”, ha sospesat la gerent de la FECEC.

Altres dades destacades del baròmetre són que, si bé el 80% de les persones que treballen o han treballat amb persones diagnosticades de càncer consideren que la productivitat d’aquests companys és la mateixa o millor, el 40% opina que els afectats no tenen les mateixes oportunitats de creixement laboral que la resta.

Un 60% dels treballadors reclamen un pla de suport a les empreses per a les persones diagnosticades de càncer. En aquest sentit, la FECEC demana polítiques públiques i mesures perquè les empreses s’impliquin en l’acompanyament de les persones afectades per la malaltia. Una de les propostes és la possibilitat d’un retorn progressiu a la feina, tot i que és una mesura que necessitaria canvis legislatius.

Després del càncer

Els impulsors del baròmetre han explicat que existeixen molt pocs estudis que aportin dades sobre com el càncer afecta la relació de la persona diagnosticada amb el seu entorn laboral i que s’han inspirat en una experiència a França. La idea és repetir l’enquesta cada dos anys.

Aquest estudi s’emmarca en què passa després del càncer, una pregunta que ha adquirit una importància cabdal en els últims anys gràcies a la millora del diagnòstic i els tractaments, que han millorat molt els pronòstics de la malaltia, ha contextualitzat la presidenta de la FECEC, Maria Assumpció Vilà.

El director del Pla d’Oncologia de Catalunya, el doctor Josep Maria Borràs, ha afirmat que veu molt important disposar de dades sobre què passa després del diagnòstic i la recuperació del càncer i ha demanat treballar de forma conjunta per definir la interacció entre el sistema sanitari i els serveis socials, un dels “grans dèficits”, ha dit, en aquests moments.

“Estem personalitzant el tractament. També hem de personalitzar el seguiment i la relació entre el sistema sanitari i el de serveis socials i les persones que han passat una malaltia com el càncer, que els redefineix d’alguna manera o altra la vida en els propers anys”, ha assenyalat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article