L’Audiència Nacional obliga les patronals de la dependència a apujar els salaris un 6,5%

El conveni està caducat i en ultraactivitat, però de moment s’han d’equiparar els sous amb l’IPC del 2021


Les empreses del sector de la dependència hauran d'incrementar un 6,5% els salaris dels seus treballadors, després que l'Audiència Nacional hagi donat la raó a UGT i CCOO. La sentència reconeix el dret de les treballadores a l'aplicació de la clàusula de revisió salarial automàtica que figura a l'article 8 del setè Conveni de la Dependència i a l'increment dels seus conceptes retributius del 2022 en la quantia corresponent al percentatge de l'IPC real de l'any 2021, que és del 6,5%.

A més, els magistrats recriminen l’actitud de les tres patronals, FED, LARES i AESTE, perquè la literalitat del conveni és molt clara. El conveni afecta més de 300.000 treballadors a tot l’Estat espanyol.

CCOO i UGT havien intentat vies de conciliació amb les patronals del sector de la dependència però, tot i així, davant la negativa d’aplicar el conveni, finalment els sindicats van presentar una demanda davant l’Audiència Nacional, que s’ha pronunciat favorablement. La sentència no només reconeix el dret de les treballadores del sector de la dependència a l’increment del 6,5%, sinó que a més, a instàncies d’UGT, ha imposat a cada patronal demandada per “conducta processal temerària”, una sanció de 1.000 euros i el pagament de les costes dels advocats sindicals.

En la sentència, els magistrats asseguren que “només cal acudir a la clara interpretació que ofereix la literalitat de la norma per veure l’òbvia obligació que fins que s’arribi a un acord exprés substitutori del VII conveni marc, els conceptes retributius s’incrementaran anualment, al mes de gener, en la mateixa quantia que l’índex de preus al consum (IPC) real de l’any anterior, sempre que conforme la Disposició Final del conveni esmentat el producte interior brut (PIB) hagi experimentat un increment anual superior al 2%. Acreditat que el 2021 el PIB va créixer un 5,1% concorre la condició perquè els conceptes retributius el 2022 experimentin un creixement del 6,5% respecte dels percebuts el 2021. La demanda s’ha d’estimar completament”.

El tribunal considera que “la pobresa argumental desplegada per la patronal és demostrativa que pretenen mantenir una posició de resistència injustificada a l’aplicació de la normativa convencional al marc de la negociació entre les parts d’un nou conveni col·lectiu, que ha de ser objecte de correcció”.

Des del 2019, el VII Conveni Estatal de la Dependència es troba en situació d’ultraactivitat indefinida. Aquesta comporta que s’activi una clàusula recollida en aquest conveni per la qual s’aplica l’IPC real corresponent a l’any anterior. Les patronals del sector s’havien negat a realitzar l’increment salarial corresponent, la qual cosa implica l’incompliment d’aquest conveni, que afecta a més de 300.000 treballadors de residències, centres de dia, ajuda a domicili i teleassistència de tot l’Estat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article