Mai és tard: el veïnat de la promoció per a gent gran de Porta Trinitat estrena la seva nova llar

L’Ajuntament de Barcelona ha entregat les claus dels 85 habitatges amb serveis per a majors de 65 anys de lloguer protegit


Amb el suport de  

Són dies de molta activitat a l’edifici del número 61 de la Carretera de Ribes, una promoció d’habitatges amb serveis per a gent gran de lloguer assequible batejada amb el nom de Porta-Trinitat, al barri de la Trinitat Vella, a Nou Barris. Maletes, paquets, camions de la mudança que aparquen a la porta... I un centenar llarg de persones que, malgrat que tenen més de 65 anys, comencen una nova vida, estrenant llar i edifici. “És la primera vegada que estreno pis!”, exclama emocionada Marta López.

Ella és una de les veïnes que viurà en aquesta promoció —que consta de 85 pisos— construida per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació de Barcelona (IMHAB). Tot just el passat 24 de febrer es va fer l’entrega de claus als nous inquilins, amb un acte d’inauguració en el qual van participar molts dels veïns i veïnes. La majoria, estan aquests dies acabant de fer el trasllat, moblant els pisos i donant d’alta els subministraments.

Són habitatges totalment adaptats i accessibles, amb una habitació, cuina, menjador i lavabo molt ampli, pensats perquè hi visqui una parella o una persona sola. “I molt lluminosos”, destaca la Marta, que està “feliç i molt agraïda” de poder encetar una nova etapa en aquests habitatges. La dona, de 74 anys, estava vivint en una habitació llogada: “Ara tindré el meu propi espai, podré preparar-me a la cuina el que em vingui de gust, sense molestar a ningú amb les olors; tindré un espai on llegir, poder escriure o dibuixar tranquil·lament”, enumera. “Un espai, una llar on no molesti a ningú”, diu López.

La Marta fa quatre anys que es va mudar des de Veneçuela a Barcelona, perquè aquí viu el seu fill. “Jo no ho podia creure quan em van adjudicar el pis”, reconeix, molt feliç. “Aquest és un model fantàstic, i agraeixo molt que es preocupin d’aquesta forma per la gent gran”, comparteix la dona, que feia tres anys que estava apuntada al registre de sol·licitants d’habitatge amb protecció oficial.

El veïnat podrà disposar de diferents serveis: neteja, geriatria o activitats comunitàries, entre altres

Una de les coses que més li agraden a la Marta d’aquesta promoció és que els veïns i veïnes podran disposar de diferents serveis: neteja, auxiliars de geriatria, ajudes amb el manteniment del pis, i també activitats comunitàries, que aviat es posaran en marxa.

Tot pensat perquè els veïns puguin teixir una vida comunitària i llaços entre ells. I és que un dels objectius principals d’aquesta mena d’habitatges que promou l’IMHAB vol justament “evitar l’aïllament o la soledat no desitjada de les persones grans”, tal com apunta Encarni Martín Izquierdo, directora d’Habitatges amb Serveis per a Gent Gran Porta-Trinitat, que aquests dies encara està fent l’acollida de les persones que a partir d’ara hi viuran a l’edifici. “Aquí tenim un perfil de molts homes i dones sols, i el fet de poder fer xarxa i estar en contacte amb altres persones i trencar amb la soledat és el factor més important d’aquest model d’habitatges”, indica Martín.

Els pisos, agrega Martín, estan adreçats a persones majors de 65 anys que siguin autònomes, o “amb alguna petita necessitat de supervisió”, puntualitza, però no per a persones amb dependència, les quals necessitarien altra mena de recursos. Així mateix, aquesta promoció acull a persones que no tenien habitatge propi, perquè vivien en habitacions llogades, o també per a persones que vivien en habitatges sense accessibilitat o en males condicions d’habitabilitat, sobretot en edificis sense ascensor, un fet que limita molt l’autonomia de la gent gran. Entre el veïnat també hi ha persones que estaven en situació de sensellarisme.

Marta López, amb les claus de la seva nova llar, el dia de l’inauguració dels habitatges | Ajuntament de Barcelona

El veïnat té dret a diferents serveis dins del domicili. Per una banda, poden disposar d’un auxiliar de geriatria, “que els pot ajudar amb temes mèdics”, assenyala Martín, i també podran comptar amb auxiliars de neteja. Aquests serveis són opcionals, si no els volen, poden renunciar-hi. “És una decisió que han de prendre com a veïns i veïnes”, explica Martín, qui puntualitza que tot i que si en principi algú no vol els serveis, més endavant els poden sol·licitar sense problemes.

A part d’això, també se’ls ofereix una persona que els ajuda a fer manteniment, “per penjar quadres, o una balda”, exemplifica Martín. A més a més, tenen un servei de bugaderia amb dues rentadores i dues assecadores amb monedes, i un espai ampli on estendre la roba si no ho volen fer a casa seva. El pis disposa també de botons que connecten amb la recepció de l’edifici, per si hi ha alguna urgència.

A banda d’aquestes prestacions dins del domicili, el veïnat també podrà comptar amb serveis de consergeria, o de dinamització de diferents activitats i tallers comunitaris, gràcies al fet que l’edifici té diversos espais comuns. Entre ells, un hort comunitari a la planta 11 i una gran terrassa a la 5, planta en la qual també hi ha un petit gimnàs amb bicicletes estàtiques i diverses sales polivalents per fer tallers, i que es poden convertir en una gran sala on fer dinars i festes.

“Em sembla una cosa fantàstica”, diu sobre els espais comunitaris la Marta López, una de les veïnes de la promoció Porta-Trinitat

“Em sembla una cosa fantàstica”, diu sobre els espais comunitaris la Marta. Ella és una dona molt activa: estudia dibuix i aquarel·la, fa origami... “Que ara ho tingui aquí a casa meva i que ho puguem compartir en comunitat és meravellós”. L’únic que li genera una mica de pena és que mentre duri la sequera no té clar que puguin posar en marxa l’hort urbà. “Això em fa molta il·lusió perquè m’agraden molt les plantes i compartir aquesta activitat”, reconeix la dona.

Tot i que encara s’estan ultimant les activitats, hi haurà tallers de manualitats, d’estimulació cognitiva o esports, amb diferents horaris de matins i tarda i de dilluns a dissabte. D’altra banda, l’edifici té una sala de noves tecnologies, amb tres ordinadors, i també es disposarà de tauletes. “Són espais que poden utilitzar quan vulguin i podran triar les activitats que els hi vingui de gust; o si no volen participar, tampoc hi ha problema”, apunta la directora dels serveis, tot i assenyalar que des de l’equip que gestiona els serveis se’ls animarà a participar en les activitats. “Fomentarem que vulguin fer comunitat”, diu. També se’ls oferirà fer xarxa amb diferents equipaments i entitats del barri, siguin els casals de gent gran, la biblioteca o el centre cívic, entre altres.

Per accedir a habitatges socials amb serveis per a gent gran, cal estar inscrit al Registre de Sol·licitants d’Habitatges amb Protecció Oficial de Barcelona. Per inscriure’s’hi cal ser major d’edat o menor d’edat emancipat legalment; que la persona sol·licitant principal estigui empadronada a Barcelona; no tenir cap pis en propietat i no superar els ingressos màxims que estableix el reglament per a cada cas.

 

Conèixer la promoció a través d’un tour virtual

Si t’has quedat amb ganes de conèixer aquesta promoció i veure els pisos i els espais comuns dels quals hem parlat en aquest article, aquí us deixem un tour virtual per gaudir per dins d’aquesta promoció que tot just comença a bategar. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article