Rehabilitació energètica d’edificis, l’aposta de Tarragona per fer la ciutat més habitable

Comunitats de disset barris de la ciutat podran acollir-se a l’ajut i finançar fins al 100% de la rehabilitació


Amb el suport de  

L’accés a l’habitatge, el canvi climàtic i l’envelliment del parc immobiliari són tres dels reptes principals als quals s’enfronten moltes ciutats catalanes. Tarragona, amb més del 50% d’edificis construïts abans de la dècada dels 80, aposta per una solució comuna: la rehabilitació energètica d’edificis. Fins al mes de juny de 2024, comunitats de diferents barris de Tarragona ja poden sol·licitar assessorament i recursos econòmics per fer aquesta transició cap a un model energètic més eficient i ecològic de les seves llars.

L’Ajuntament de Tarragona, a través del Servei Municipal d’Habitatge i Accions Urbanes (SMHAUSA) i l’impuls dels fons Next Generation, compta amb una partida de 8.179.512,12 d’euros per atendre les actuacions en el marc del Programa Barris-Programa 1. Es tracta d’una línia d’ajuts oberta des del mes de juny del 2023 i disponible per aquelles comunitats que necessitin rehabilitar els seus edificis.

Més del 90% de la població tarragonina resideix a un bloc d’habitatges

Per participar en aquests ajuts, l’ajuntament va escollir les zones més degradades de la ciutat o a més possibilitats de poder optar a les subvencions per les seves característiques constructives. En aquest sentit, d’acord amb les dades de l’estudi previ elaborat pel Col·legi Oficial d’Arquitectes tècnics de Tarragona sobre la situació del parc d’habitatges de Tarragona i la realitat socioeconòmica dels seus barris, es van establir una sèrie de criteris.

Per una banda, es va decidir prioritzar els habitatges plurifamiliars, ja que més del 90% de la població tarragonina resideix a un bloc d’habitatges. També es dona prioritat a les construccions dels anys entre 1950 i 1981, sent aquestes les que presenten unes condicions més deficients i greus carències a l’envoltant tèrmica i les instal·lacions. Per altra banda, es prioritzen els barris amb renda inferior al 20% de la renda més alta de la ciutat.

Entorns residencials de rehabilitació programada

D’acord amb aquests criteris, es va definir que els entorns residencials de rehabilitació programada (ERRP) serien el barri de l’Eixample, els barris marítims, Torreforta i Campclar, Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador i Bonavista. 

Cada comunitat que pertany a un d’aquests barris pot acollir-se a la realització d’aquelles obres necessàries de conservació i reparació de danys i patologies, que garanteixin l’habitabilitat, així com les necessàries per millorar la seguretat, accessibilitat, salubritat i protecció contra el soroll. Hi ha una quantia màxima subvencionable per habitatge, la qual va en funció, entre altres criteris, del percentatge d’estalvi energètic aconseguit. No obstant això, les subvencions poden arribar a cobrir el 100% de l’actuació en entorns vulnerables i el 80% en la resta.  

“Un dels principals eixos de qualsevol política d’habitatge ha de ser la rehabilitació”, assegura Elga Molina, assessora jurídica del SMHAUSA

En cadascun d’aquests barris es seleccionarà un edifici tipus per realitzar un estudi previ que permetrà identificar les mesures d’eficiència energètica amb l’impacte més elevat i, gràcies a la subvenció, amb el mínim cost possible per als propietaris. Elga Molina explica que l’objectiu d’aquesta iniciativa és que els veïns i les veïnes puguin veure un cas real aplicat a un edifici del seu barri i que aquest edifici serveixi com a referent. “La majoria de projectes són molt reproduïbles, el projecte que es fa per un edifici serà quasi el mateix per tota la primera promoció”, explica Molina.

Des del SMHAUSA animen a totes aquelles comunitats que compleixen els requisits a acollir-se a l’ajut i, conscients que el procediment pot resultar complex, compten amb agent rehabilitador especialista en tramitar aquest tipus de projectes perquè acompanyi els sol·licitants en el procés. El servei va organitzar al mes de març una reunió informativa per tal d’informar les comunitats sobre l’ajut i ja ha iniciat reunions concretes amb diferents barris i comunitats. 

L’objectiu del programa és garantir l’accés a l’habitatge dels tarragonins, especialment aquells que viuen una situació de vulnerabilitat econòmica i social. “Un dels principals eixos de qualsevol política d’habitatge ha de ser la rehabilitació”, assegura Elga Molina, assessora jurídica del SMHAUSA. “És una de les apostes principals de l’ajuntament”, afegeix.

Aquesta línia d’ajuts se suma a les nombroses accions encaminades a la construcció i a la rehabilitació que s’estan duent a terme perquè Tarragona disposi d’un parc d’habitatge de qualitat. L’ajuntament ha impulsat una política d’habitatge enfocada a incrementar el parc públic d’habitatge, incentivar la rehabilitació, atorgar ajudes i incidir en el preu de mercat. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article