Nous recursos per abordar les violències sexuals als casals, ludoteques i centres oberts de Barcelona

L’Ajuntament facilita un document amb pautes i recomanacions per als professionals d’aquests espais


L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el document ‘Recomanacions per l’abordatge de les violències sexuals cap a la infància i l’adolescència als casals infantils, ludoteques i centres oberts municipals’, impulsat des del Departament de Promoció de la Infància, i en el qual s’estipula una sèrie d’indicadors de sospita i proposa pautes bàsiques d’actuació en el cas de detectar  possibles casos de violències sexuals.

Tal com destaca l’Ajuntament, els casals, les ludoteques i els centres oberts són espais “privilegiats” per detectar aquest tipus de situacions, es produeixin en el mateix recurs municipal, fora del recurs municipal, i dins el nucli familiar o un altre entorn de confiança adult. Així mateix, també resulten “clau” pel suport i seguiment durant el procés d’exploració o treball del recurs de referència, ja sigui en Serveis Socials o altres.

El consistori ha treballat en el darrer any en aquestes recomanacions per tal d’aportar de forma sintètica pautes que ajudin a donar resposta a algunes de les necessitats expressades per part dels professionals. Així, el document ofereix algunes pautes bàsiques per a la intervenció dins d’aquests serveis. En primer lloc, estipula una sèrie d’indicadors de sospita com el relat de l’infant o mare o altra persona adulta, conductes sexualitzades i coneixements sexuals no adequats per edat. Aquestes conductes es poden detectar en situacions en el joc simbòlic, dibuixos, i identificació de canvis en la conducta respecte a un baix rendiment escolar o un malestar físic, entre altres.

Davant d’això, el document proposa pautes bàsiques d’atenció davant de situacions o possibles situacions de violències sexuals, que inclouen primer accions preventives, com el treball amb les criatures i joves. També apunta estar atents davant els trastorns del son (malsons) i pors o fòbies, el rebuig al contacte físic, la desconfiança envers les persones i conductes antisocials o la baixa autoestima. El document també ofereix pautes generals davant de qualsevol sospita o context de violències sexuals, que passen per trobar un espai tranquil per poder parlar a soles amb l’infant o l’adolescent, per tal de generar un espai de confiança, mantenir una actitud empàtica, assegurar la confidencialitat, garantir l’entorn i el temps adequat per parlar, i una escolta activa sense interrupcions ni judicis.

Les recomanacions també aborden la gestió del primer acompanyament, que implica acollir: és a dir, donar espai per parlar d’allò que ha passat; contenir a l’infant, transmetre que es pot escoltar la persona i ajudar-la; enfortir, valorant la cerca d’ajuda com a un primer pas);i per últim derivar, donant informació clara i facilitant la vinculació al servei de derivació. A banda, ofereixen recursos per demanar assessorament, com els contactes del Telèfon Infància Respon i els telèfons dels serveis SARA i el SARA Jove.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article