Dones de Lleida exigeix a la Paeria un nou model d’acollida de víctimes de violència masclista

L’entitat feminista denuncia el cas d’una dona amb discapacitat que fa deu anys que demana ajuda a l’ajuntament per haver patit violència


El grup de Dones de Lleida denuncia que els tres pisos municipals per acollir víctimes de violència de gènere que hi ha a Lleida són “insuficients” per atendre els casos que existeixen al municipi i exigeixen la creació d’un centre d’acollida d’urgència, així com un canvi en tot el model d’acollida. L’entitat feminista ha ocupat aquest dimecres la regidoria de les Persones de La Paeria, responsable dels serveis socials, per reclamar un allotjament segur i adaptat per a una dona víctima de violència masclista que fa deu anys que demana ajuda. El grup de dones no ha marxat de l’edifici municipal fins que no han sigut ateses per la regidora Mariama Sall, tot i que sense arribar a un acord per resoldre aquest cas.

El grup de Dones de Lleida critica que fa una setmana que intentaven posar-se en contacte amb la regidora Sall i assenyalen que “no és la primera vegada” que una dona víctima de violència masclista es queda al carrer per “inacció de la Paeria”. Denuncien que els tres pisos municipals per atendre aquests casos són “insuficients” i exigeixen un centre d’acollida d’urgència.

En aquest cas concret, la dona que acompanyen des de Dones de Lleida té una discapacitat reconeguda de més del 60% i es troba en situació vulnerable. L’entitat feminista denuncia que els serveis socials només li han ofert ser acollida a un alberg i consideren que aquest no és el lloc adequat per a aquesta dona, ja que no disposa d’un espai d’atenció i protecció a les víctimes ni a les dones i infants, ni compta amb professionals per poder-les atendre.

Denuncien també que els serveis socials no hagin derivat la dona a la mesa d’emergència d’habitatge municipal amb la condició de víctima, tal com estableix la llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista en el seu article 35.

El Grup de Dones de Lleida denúncia que la regidoria de les Persones, responsable dels serveis socials, exerceix “violència institucional” contra víctimes de violència masclista i vulnera la llei. “La violència de les administracions contra les dones que viuen situacions d’agressions, que necessiten cures i atenció social, és incomprensible, inacceptable i vergonyosa en una societat democràtica. Revictimitza les dones i els ocasiona més danys”, denuncien. I és que la negativa de la Paeria a oferir un allotjament en condicions a aquesta dona en situació de violència, li ha ocasionat “greus problemes de salut”, asseguren.

El model d’acollida: ni efectiu ni integral

Per l’entitat feminista, aquest cas exemplifica novament, tal com denuncien des de fa temps, que el model d’acollida per a dones víctimes i el protocol d’atenció no és efectiu ni integral. A més, destaquen que la Paeria “menteix” quan afirma que les dones no són derivades a recursos que no són adients per a elles com el cas de l’alberg Jericó.

Recorden que l’any 2021 es va fer l’audiència pública sobre el model d’acollida de les dones en situació de violència i els seus fills i filles i que la regidoria de Feminismes i la de les Persones i Comunitat van assumir el compromís de crear una comissió de treball per definir un model integral d’acollida. Critiquen, però, que el govern de la Paeria no l’ha activat com a tal, s’ha limitat a una única sessió informativa sobre els recursos de què disposen, sense permetre treballar conjuntament per a un model realment integral i no s’ha creat el tan sol·licitat Centre d’Acollida d’Emergència per a dones víctimes, que la Paeria té l’obligació de tenir per complir amb la cartera de serveis socials.

La Paeria considera que la dona “no reuneix els requisits”

Des de l’Ajuntament de Lleida expliquen que la Mesa d’Emergència d’Habitatge ha avaluat el cas concret d’aquesta dona víctima de violència masclista i que se li ha denegat l’habitatge d’emergència per a aquest tipus de casos perquè “no reuneix els requisits per accedir-hi”.

Entre altres qüestions, apunten, la dona disposa d’ingressos per optar a un lloguer al mercat lliure. Tot i que des de la Paeria eviten detallar més informació sobre aquest cas per protegir la intimitat de la dona, afegeixen que es posen a la seva disposició “per a altres suports que pugui requerir”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article