El moviment per l’habitatge denuncia la repressió: “Sis anys de presó per aturar un desnonament és una bogeria”

Sindicats, plataformes i xarxes veïnals es manifesten aquest dissabte a Barcelona per demanar l’arxivament de les causes judicials


Els últims quatre anys a Catalunya s’han produït unes 50 detencions en mobilitzacions pel dret a l’habitatge, les quals han derivat en una norantena de persones encausades, amb demandes de penes de fins a sis anys de presó i multes que sumen els 300.000 euros. Per aquests motius, diversos sindicats d’habitatge, plataformes d’afectats per la hipoteca (PAH), xarxes veïnals i altres col·lectius es manifesten aquest dissabte a la tarda als Jardinets de Gràcia de Barcelona, per denunciar el que consideren que és “una repressió ferotge” del moviment pel dret a l’habitatge i demanar l’arxivament de totes les causes judicials contra activistes i entitats. “Posar una pena de sis anys per una persona que el que vol és aturar un desnonament és una bogeria”, explica un dels organitzadors de la protesta. 

Les plataformes, entitats i sindicats que convoquen la manifestació posen el focus de les seves reclamacions en la Generalitat i l’Estat, als quals responsabilitzen de la persecució que han patit els darrers anys. En aquest sentit, una de les principals reivindicacions de la Comissió Jurídica del Moviment per l’Habitatge —un organisme sorgit del I Congrés d’Habitatge de Catalunya, el qual centralitza l’organització de la protesta— és l’absolució de totes les encausades, l’arxivament de les causes i la retirada de totes les multes i denúncies. 

Segons aquesta mateixa comissió, i a partir de les dades de l’organització antirepressiva Alerta Solidària, en els darrers anys s’ha produït una “escalada repressiva” contra el moviment per l’habitatge, la qual “ha estat proporcional al seu creixement, enfortiment i a la seva capacitat de qüestionar i desafiar especuladors, rentistes i al capital en general”. Des de l’organització de la manifestació es considera que aquesta persecució policial i judicial “té un objectiu polític” i subratllen que la solució a la problemàtica de l’accés a l’habitatge “no és reprimir la gent que està intentant fer alguna cosa”.

Una manifestació amb judicis i dates claus en la mira

Tot i que la manifestació d’aquest dissabte és unitària i vol remarcar que la repressió “és una cosa que afecta tot el moviment pel dret a l’habitatge”, com assenyala un dels organitzadors; la seva convocatòria coincideix amb la proximitat de dates de diversos judicis contra grups de veïns i veïnes que s’han organitzat per defensar els seus habitatges. Per exemple, el pròxim 24 de gener hi ha el judici contra dues persones que van participar en les protestes contra el desallotjament d’un bloc al carrer d’Olzinelles, al barri de la Bordeta de Barcelona, per les quals demanen sis anys de presó per cadascuna d’elles. 

Així i tot, aquests primers mesos de 2023 tindran dates claus també per a altres casos emblemàtics del moviment pel dret a l’habitatge a Barcelona, com és el cas d’un grup d’activistes del Sindicat d’Habitatge del Raval que van intentar aturar un desnonament el novembre de l’any passat al carrer de la Cera, on hi ha set persones encausades per les quals demanen un total de més de deu anys de presó i multes que sumen els 60.000 euros. Altres casos que estan sobre la taula són el de nou activistes del Sindicat d’Habitatge de Cassoles, les quals van ser detingudes quan intentaven detenir un desnonament a finals de juliol de l’any passat, i el cas del Bloc Llavors, al barri del Poble Sec, un edifici que fa més de quatre anys que es troba en resistència i on hi ha hagut diverses detencions relacionades amb les protestes pel seu desallotjament. 

Des de la Comissió Jurídica del Moviment per l’Habitatge subratllen que aquests casos són “només un exemple d’un total de 28 casos repressius” i afirmen que no només s’han donat a Barcelona, sinó que també hi ha hagut detencions a Tarragona, Lleida, Premià, Masnou, Salt i Santa Coloma de Gramenet. Per visibilitzar tots aquests casos, el moviment pel dret a l’habitatge ha convocat una manifestació unitària aquest dissabte a les 17.00 hores als Jardinets de Gràcia de Barcelona. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article