El temps d’espera per a la dependència continua sent superior als nous mesos, tot i reduir-se a la meitat

A Catalunya el termini de resolució de les peticions de valoració de grau ha passat dels 613 dies als 295 dies de mitjana en l’últim any


Catalunya ha reduït a la meitat el temps d’espera per accedir a serveis i prestacions per a persones amb dependència en l’últim any, però, tot i això, els terminis de resolució continuen superant els nous mesos de mitjana. L’agost de 2021, una persona havia d’esperar-se al voltant de 613 dies per obtenir les valoracions de grau i de programes individuals d’atenció (PIA) a la dependència, una xifra que es va reduir fins als 295 dies a finals de 2022, segons un informe del Sistema de l’autonomia i l’atenció a la dependència elaborat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. En total, a Catalunya consten 354.754 sol·licituds de grau de dependència, les quals suposen un 17,9% de totes les peticions registrades a l’Estat.

El Departament de Drets Socials subratlla que també s’ha reduït la llista d’espera per a accedir a prestacions i serveis per a la dependència en més de 6.500 persones l’últim any. En concret, a 31 de desembre de 2022 hi havia 8.772 persones menys en espera de tenir un PIA efectiu en relació amb l’any anterior. Ara mateix, a més, la mitjana de temps que es triga a Catalunya en obtenir una valoració de grau i en tenir el PIA —que és l’instrument que usen els serveis socials per determinar les modalitats d’intervenció més adequades— està per sota de la mitjana estatal, amb 295 dies d’espera per davant dels 344 que hi ha al conjunt de l’Estat espanyol.

Per altra banda, el 93,15% de les resolucions de grau estan resoltes i, segons dades a desembre de 2022, Catalunya és el segon territori pel que fa al nombre de sol·licituds de dependència registrades a l’Estat, només darrere d’Andalusia, i també en nombre de persones valorades i amb dret a prestació, que són un total de 257.644 persones. Les persones que sol·liciten tenir reconegut un grau de dependència representen el 4,57% de la població de Catalunya i més d’un 77% de les persones valorades acaben obtenint un grau de dependència. Pel que fa a l’atenció residencial, Catalunya és la que en té més persones, amb 38.512, el 17% del total de prestacions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article