Satse demana normalitzar l’atenció sanitària a la tarda i potenciar les especialitats i l’hospitalització domiciliària

El sindicat trasllada a Salut un centenar de mesures per reduir les “desorbitades” llistes d’espera


El Sindicat d’Infermeria Satse ha traslladat al conseller de Salut, Manel Balcells, un document amb més d’un centenar de mesures i actuacions per acabar amb “el greu problema” de les “desorbitades” llistes d’espera que pateix Catalunya. Entre les mesures proposades, que el sindicat considera “perfectament assumibles”, destaquen generalitzar un horari normalitzat d’atenció a la tarda de dilluns a diumenge, garantir la disponibilitat de tots els llits que es poden ocupar als hospitals, i establir de manera normalitzada les altes d’ingressos hospitalaris per part del personal mèdic, cada dia de la setmana.

Així mateix, planteja la instauració de la consulta d’alta resolució per a evitar les múltiples cites d’un mateix usuari fins a completar la resolució d’un diagnòstic o una intervenció; un control efectiu de les agendes i cites en consulta; establir un circuit diferenciat en consultes i quiròfan amb persona addicional i horari independent, i implementar una adequada digitalització de la història clínica i una correcta coordinació de les eines informàtiques per a aconseguir un seguiment compartit i coordinat.

El sindicat també subratlla la necessitat d’impulsar el desenvolupament de protocols d’actuació conjunta entre atenció primària i especialitzada en processos assistencials d’elevada prevalença, processos de derivació i en aquells que generen majors demores en consultes especialitzades i proves diagnòstiques.

Hospitalització domiciliària

A més de la modernització de l’equipament i infraestructures existents, Satse considera necessari potenciar els centres d’especialitats i l’hospitalització domiciliària, apostant per la figura de la infermera com a líder en les cures domiciliàries, així com optimitzar de l’ús de les sales quirúrgiques d’urgències i la protocol·lització d’altes a les sales de reanimació.

A més, aposta per implementar la figura del coordinador i responsable d’infermeria de les llistes d’espera quirúrgiques, de consultes externes i proves diagnòstiques, i reforçar la figura de la infermera d’admissió. Altres actuacions proposades són implementar la figura de la infermera coordinadora de les consultes d’alta resolució; impulsar la col·laboració d’infermeria, i incrementar la realització programada de cirurgia menor per a infermeria.

Control i seguiment

D’un altre costat, Satse afirma que cal propiciar un control exhaustiu i detallat de l’activitat assistencial desenvolupada en cada jornada. Segons el sindicat, la regulació de l’activitat privada i la millora en la inspecció resulta fonamental, i lamenta que, en l’actualitat, no existeix un sistema de vigilància i seguiment per a impedir que els interessos propis de l’activitat privada no interfereixin en l’obligada dedicació i eficiència en la seva activitat pública.

Davant aquesta realitat, Satse proposa que l’incompliment de les condicions de compatibilitat autoritzada se sancioni segons es determini reglamentàriament. A més, defensa que han d’evitar-se els conflictes d’interessos que podrien donar-se quan el professional dugués a terme conductes presumptament poc ètiques que repercutirien en el funcionament del sistema públic, com podria ser la de “derivar” pacients des de la sanitat pública a un centre sanitari privat. Per això, una altra de les mesures és instar els centres a realitzar una auditoria independent de manera anual per a evitar presumptes males pràctiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article