Barcelona amplia el canguratge municipal a les activitats culturals

S’han promogut 23.229 canguratges des que es va posar en marxa el programa Concilia, el 2020


El servei de canguratge municipal s’amplia i pren noves formes, vinculant-se, ara, al món de la cultura. Es tracta del servei ‘Concilia’ nascut l’any 2020 que i que desplega la tercera edició oferint a les famílies la possibilitat de deixar els infants a càrrec per poder assistir a les activitats de centres cívics i biblioteques de la ciutat.

Aquest servei va néixer per facilitar la conciliació personal, laboral i familiar de les famílies i a la vegada oferir als infants un temps d’oci de qualitat, amb activitats pedagògiques adaptades a les diferents edats.

En aquesta línia, el mes de maig arrencarà el ‘Concilia Cultura’, un programa pilot de canguratge cultural en el marc del qual alguns teatres de la ciutat —el Teatre Lliure, el Museu Picasso, La Virreina o el Centre Cultural Fabra i Coats, entre altres—, ofereixen diferents formes d’atenció i acompanyament a infants i famílies per facilitar a les persones adultes l’accés a l’oferta cultural de la ciutat.

Tots els espais s’adrecen a infants de 0 a 12 anys, tot i que per als de la franja de 0 a 3 caldrà la presència de la persona cuidadora.

Cada espai organitzarà el servei de forma diferent. Per exemple, a l’espai LAB del Palau de la Virreina, s’oferirà un servei de dinamització infantil en moments puntuals com ara les inauguracions de les exposicions dels programes dels centres i les visites guiades de cap de setmana, des del maig fins al mes d’octubre de 2023. En el cas de La Virreina Centre de la Imatge, també hi haurà servei de canguratge especial per poder donar cobertura a les visites que rebrà el centre durant la Nit dels Museus.

Al Teatre Lliure, aquest servei s’oferirà durant les funcions de cap de setmana en horari de tarda, des del mes de maig fins al mes d’octubre de 2023, sempre amb reserva prèvia. Per la seva banda, al Museu Picasso, es podrà solicitar a partir del proper mes de setembre en el marc de les visites amb entrada gratuïta al museu, realitzades tots els dijous des de les 16 hores, i el primer diumenge de cada mes.

Al Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats es posa en marxa un espai familiar permanent a l’interior del CAC-Centre d’Art Contemporani, que donarà servei a totes les persones usuàries que accedeixin a l’espai expositiu, amb un àrea permanent d’estada per a famílies i sense monitoratge. Addicionalment, durant les inauguracions de les exposicions temporals i les visites guiades, s’oferirà també un servei d’acollida d’infants amb reserva prèvia. I pel que fa al Barcelona Poesia 2023, s’oferirà espai de ludoteca per als més petits i tallers per als infants més grans que accedeixin a les activitats programades al Jardins dels Tarongers en el marc del festival, que se celebra al maig.

23.229 canguratges des del 2020

En les dues primeres edicions, aquesta iniciativa ha promogut 23.229 canguratges. En concret, durant la primera edició es van atendre 643 infants, amb un total de 7.424 de canguratges fets. Pel que fa a la segona edició, fins al 20 de gener s’han inscrit 1.488 famílies amb un total de 15.805 canguratges, dels quals 1.459 de nens i nenes amb necessitats educatives especials.

Ara, arrenca la tercera edició amb una oferta ampliada a tots els barris que integren el Pla de Barris i a tots els punts informatius del Vila Veïna, així com a tres noves escoles bressol, a més a més de dotar-se de més personal. Fruit d’aquesta ampliació, el ‘Concilia’ es podrà gaudir en un total de 27 barris i en diferents equipaments com són l’escola Bressol Municipal Mont Tàber, al barri del Raval, l’escola Bressol Municipal Manigua, al Congrés-Indians o l’escola Bressol Municipal El Tren, a Trinitat Vella, entre altres.

Un programa amb 30 educadores

Pel que fa al personal, el programa passarà de tenir dues educadores de necessitats especials a tenir-ne quatre. Així, el total de l’equip tècnic serà de 30 educadores. El pressupost del servei ascendeix a 1.959.228,84 euros, i la durada del contracte serà d’un any i cinc mesos, és a dir, estarà vigent del febrer del 2023 fins al juliol del 2024.

Dones migrades i sense xarxa

Pel que fa al perfil principal de famílies ateses, aquest és majoritàriament el de dones migrades i sense xarxa, i a més sobresurten les famílies derivades de diferents serveis socials, on destaca la coordinació del servei amb les TIS, educadores socials, directores de les escoles, treballadores socials, o altres entitats específiques de cada barri.

El 51,4% són famílies monomarentals i el 46,8% tenen un vincle amb un servei públic. Del total de famílies inscrites, en un 94% la primera referent és la mare, i en un 6% el primer referent és el pare, mentre que el 35,4% de les famílies ateses no tenen feina.

Un 66% de les famílies inscrites no tenen xarxa i, d’altra banda, un 11,21% ha patit o està patint violència masclista o familiar. Els motius principals de demanda de canguratge han estat per treball, en un 65% dels casos, seguit de temps de respir, en un 9,7% i temps per formació en un 8,8%.

Aquestes situacions fan que el servei estigui donant resposta a la conciliació entre un horari laboral inestable que varia sovint, o bé a la necessitat de buscar feina, formar-se o realitzar tasques de cures envers la criança i l’educació de les criatures.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article