Interins docents denuncien la “ineficiència” del Concurs de Mèrits i “l’opacitat” d’Educació per publicar les llistes

Asseguren que milers de professionals amb més de deu anys d’antiguitat han quedat fora del procediment


La Plataforma d’Interines Docents de Catalunya (PINDOC) ha denunciat “l’opacitat” del Departament d’Educació a l’hora de publicar les dades de les llistes del Concurs de Mèrits i la “ineficiència” del procés.

Segons el col·lectiu i el sindicat CGT, prop de 2.200 persones amb més de deu anys d’antiguitat ha quedat fora de l’estabilització de places, i 6.200 professionals amb més de sis anys i mig d’experiència també. En aquest sentit, han apuntat que les bases del concurs són “molt restrictives” i han advertit que han estat “mal elaborades” des del principi. En paral·lel, han lamentat que Educació s’hagi negat a publicar la llista amb els candidats per ordre de puntuació i adjuntant l’antiguitat de cada treballador.

Els docents han afirmat que el procés d’estabilització que s’ha iniciat amb aquest concurs de mèrits amb més de 12.000 places ha resultat “dramàtic” per a les treballadores del departament d’Educació.

Així, han detallat que en d’altres administracions, per estabilitzar el personal interí que ja treballa des de fa dècades dins de la pròpia administració, s’ha valorat la seva experiència professional amb percentatges molt per sobre del 70%, i fins el 90% de la valoració total. “En el cas dels interins docents aquesta valoració ha estat limitada a deu anys d’experiència, sempre i quan hagis estat en la mateixa especialitat, i puntuant com a màxim el 45% dels punts”, han remarcat.

Han explicat que tot plegat ha fet que a hores d’ara, “milers de docents i mestres amb més de deu, vint i fins a trenta anys d’experiència, hagin quedat fora de l’estabilització”. I fins i tot, alerten que els han passat per davant persones “amb pocs anys d’experiència”.

A banda, els docents s’han vist obligats a inscriure’s al concurs d’oposició previst per al proper mes de juny, segons han denunciat les organitzacions. En aquest concurs de mèrits 14.500 places passaran a ser estabilitzades entre més de 30.000 candidats. “Aquesta situació, on un mateix candidat ha hagut d’inscriure’s a dos processos diferents per estabilitzar la seva situació, és inaudita i mostra un cop més que la conselleria treballa sense cap previsió”, han considerat.

El col·lapse del sistema

En aquest context, els docents han afirmat que el final d’aquest curs serà molt complicat. Han recordat que durant el segon trimestre “no es van cobrir les baixes entre els mestres i docents de Catalunya” i que “hi ha llistes de substitució buides en la majoria d’especialitats”. També han denunciat que “hi ha classes de cicles formatius que no tenen professorat des de l’inici de curs”.

Així mateix, alerten que “al caos d’aquest segon trimestre, s’hi sumarà l’allau de baixes que es produirà aquest tercer trimestre per part de docents que hauran de preparar unes oposicions d’aquí a juny si no volen perdre la feina”. Per això, manifesten que l’ansietat i la depressió que afecten molts professionals s’hi sumarà la necessitat de “plegar veles per estudiar” perquè “la pressió serà insuportable”.

La plataforma PINDOC ha dit que ha demanat reiteradament que totes les interines en frau de llei siguin estabilitzades, i que s’estabilitzin persones i no pas places. Ha afirmat que l’acord de Govern 105/2022 referent a la llei 20/2021, en el punt 6, planteja que en aquests procés d’estabilització es puguin traspassar places des del concurs d’oposició cap al concurs de mèrits. “És així com es podrien traspassar prop del 75% de les places del concurs d’oposició al concurs de mèrits”, ha manifestat el col·lectiu, que ha dit que aquestes 10.500 places noves serien les que corresponen a gent que porta almenys quatre anys treballats pel departament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article