El Sindicat de Llogateres diu que els “forats” de la llei d’habitatge permeten continuar apujant els lloguers

L’organització defensa que la regulació inclou “excepcions” que poden incrementar el preu fins a un 35% en cinc anys a Barcelona


El Sindicat de Llogateres ha denunciat aquest dimarts que la llei d’habitatge del govern espanyol “està dissenyada per poder continuar apujant els preus” perquè té “forats” que desvirtuen l’objectiu de regular les rendes. En un comunicat, l’entitat ha afirmat que les “excepcions” previstes a la norma permetrien incrementar fins a un 35% el preu d’un lloguer mitjà a Barcelona. En concret, a un lloguer de 1.077 euros se li podria afegir un 10% en el moment de la renovació del contracte “al·legant simples millores, com una rampa o un nou intèrfon”; un 2% addicional per l’actualització de preu del 2023; i l’IBI, perquè la nova llei no prohibeix afegir taxes i tributs al preu de l’anterior contracte, només menciona “quotes o despeses”.

En aquest cas, el Sindicat de Llogateres diu que, per tant, en la renovació d’un contracte el 2023, un inquilí de Barcelona podria haver de pagar uns 52 euros mensuals extra en concepte d’IBI.

“Només amb aquests tres elements, ja es podria augmentar un 19% el preu aquest mateix any”, afirma el Sindicat de Llogateres. L’organització hi aplica un increment del 3% el 2024 i noves actualitzacions a partir de llavors, fins a arribar a un preu de 1.453 euros el 2028, un 35% més. Això, segons el Sindicat, fins i tot si el nou índex “ara per ara desconegut”, està “ben dissenyat i aconsegueix limitar les actualitzacions anuals a un màxim del 3%”.

Segons l’organització “en tenir un redactat vague i ple d’imprecisions”, la nova llei “permet a la patronal immobiliària subvertir el sentit de la regulació dels lloguers i continuar fent pujades als llogaters”.

D’altra banda, el Sindicat de Llogateres també lamenta que es deixi sense regular el lloguer de temporada, ja que els propietaris podrien recórrer a contractes de només onze mesos per evitar els topalls de preus.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article