Sindicats i patronal acorden les taules salarials i la classificació professional del nou conveni d’acció social

Es tracta d’un acord parcial que afecta els sous dels anys 2022-2024 i que elimina la diferència salarial entre diplomats i llicenciats


Sindicats i patronal han arribat a un acord parcial per actualitzar les taules salarials i la classificació professional del conveni col·lectiu d’acció social per als anys 2022-2024. CCOO informa que l’increment de la retribució mitjana acordada està per sobre del 15% al cicle general i per sobre del 8% al cicle continuat, tot i que la negociació pel conveni encara no s’ha tancat. L’acord, al qual s’ha arribat en un acte de conciliació aquest dijous a la seu del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC), inclou també una nova classificació professional que elimina la diferència salarial entre els diplomats i els llicenciats. Laia Grabulosa, directora de La Confederació, assegura que “és una molt bona notícia per a totes les parts” i que amb aquest acord “es tanca una etapa de congelació i de no arribar a acords”. El responsable d’Acció Social a UGT-Serveis Públics, Antonio Gutiérrez, ho matisa: “Beneficia a la major part del sector, però no a tots els professionals”.

Segons les taules salarials acordades, un tècnic superior graduat (amb grau, l’actual diplomat o l’antiga llicenciatura) passaria a tenir el 2024 un salari base de 24.677 euros en el cas del cicle general o 26.007 euros en el cas del cicle continuat. El personal tècnic superior (integradors socials), en canvi, tindria un salari base d’entre els 22.319 euros i els 22.505 euros, depenent del cicle al qual pertanyi; mentre que el personal tècnic de grau mitjà tindria un salari base d’entre els 19.546 euros i els 20.637 euros. Un càrrec de direcció, per altra banda, podria tenir un salari base de fins a 38.432 euros en el cas del cicle continuat.

Grabulosa destaca que aquests increments salarials suposen “un esforç important” per a la millora de les condicions laborals dels professionals del sector d’acció social i que, alhora, suposarà un repte per a moltes entitats socials, ja que “hi ha increments molt grans en certes categories”, així com per a les administracions públiques, que, segons la directora de La Confederació, necessàriament hauran de millorar el finançament del tercer sector social.

Per altra banda, CCOO subratlla que l’objectiu d’aquest acord ha estat “garantir un increment salarial que situï el conveni català d’acció social per sobre del Convenio Colectivo Estatal de Acción e Intervención Social”. El mateix sindicat indica que en alguns casos els professionals catalans cobraven uns salaris més d’un 20% per sota del que cobraven a la resta de l’Estat espanyol. Per part d’UGT, en canvi, Gutiérrez especifica que l’increment salarial beneficia a la major part del sector, però no a tothom. 

Primer pas per a desencallar el conveni

El Conveni col·lectiu de Catalunya d’acció social amb infants, joves, famílies i d’altres en situació de risc es negocia des de principis de 2019 i fins ara encara no s’ha arribat a un acord definitiu. L’acord parcial d’aquest dijous ha arribat després de cinc sessions de conciliació al Tribunal Laboral de Catalunya, les quals s’han dut a terme aquests últims tres mesos, segons CCOO.

Més enllà de les noves taules salarials, sindicats i patronal també han acordat confluir a una única taula salarial tant el cicle continuat com el cicle general, un fet que implicarà una reestructuració dels complements salarials i que, com afirma la directora de La Confederació, inclou “una perspectiva de com evolucionarà el conveni” els anys 2025 i 2026. Segons CCOO, això implicarà un increment no inferior del 5% de la massa salarial mitja per a l’any 2025 i un altre per a l’any 2026.

A més, també s’ha acordat acompanyar aquestes pujades amb una nova classificació professional, que suposarà l’eliminació de la diferència salarial entre l’antic diplomat i el llicenciat, unificant en un únic perfil professional els estudis de grau. Així mateix, es crearà també un nou grup professional, per sobre del personal qualificat i amb una remuneració superior, on enquadrar els cicles formatius de grau superior. Segons Grabulosa, aquesta nova classificació professional és “molt més entenedora i ajustada a la realitat del sector”. Gutiérrez, d’UGT, especifica que la renovació de la classificació professional és “un èxit”, ja que “feia anys que estava caducada” i ressalta el fet que s’ha equiparat “cap amunt” els salaris dels professionals amb diplomat en relació amb els llicenciats.

“No s’ha tancat la negociació”

CCOO recorda que “encara queden molts aspectes del conveni a millorar” i deixa clar que “no s’ha tancat la negociació”. Tot i això, el sindicat assegura que valoren “positivament” l’acord “per la millora salarial que suposa per a les persones treballadores del sector, per la definició i reestructuració de la classificació professional i perquè, per fi, es trenca la dinàmica de congelació salarial de l’última dècada i s’assegura un futur d’increments salarials fins al 2026”.

Gutiérrez subratlla que a partir d’ara s’haurà d’actualitzar el conveni i aconseguir altres millores socials, ja que “no pot ser que seguim amb el conveni de 2018”, i afirma que, en principi, la mesa de negociació del conveni es reunirà el pròxim dijous 11 de maig per acabar de firmar l’acord i continuar amb les negociacions.

La directora de La Confederació, per altra banda, subratlla que aquest acord parcial “és un punt i seguit en la negociació” i que les entitats del tercer sector social continuen amb el seu objectiu compartit d’avançar cap a “l’equiparació amb la funció pública”. “Hem de veure com respon l’administració, perquè estem parlant majoritàriament de serveis públics”, afirma Grabulosa. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article