Salut engega un programa per avaluar eines d’IA amb l’objectiu d’aplicar-les al sistema i millorar els diagnòstics

Alguns dels primers àmbits on es podrien començar a implementar és en la detecció del càncer de pell


El Departament de Salut ha fet el primer pas per començar a incorporar la intel·ligència artificial (IA) al sistema sanitari català. Segons ha anunciat el conseller, Manel Balcells, el departament ha engegat aquest dilluns un programa per avaluar prop d’un centenar d’eines d’IA aplicables a diferents àmbits amb l’objectiu de fer un seguiment del seu desenvolupament i, si es consideren útils, aplicar-les al sistema. El propòsit final de la iniciativa és millorar el diagnòstic dels pacients i fer més eficient el sistema. Balcells ha explicat que en algun dels àmbits on s’han detectat projectes d’IA més avançats és en el diagnòstic de càncer de pell, la retinopatia diabètica o la radiografia de tòrax.

“Estem parlant de l’aplicació clínica de la IA com a instrument per ajudar a l’hora de prendre decisions, però sempre sota la tutela del clínic i com a element per tenir informació”, ha insistit el conseller de Salut, Manel Balcells, en roda de premsa.

El programa engegat per la conselleria, que porta per nom Salut/IA, està conformat per un grup d’experts i, segons Balcells, és pioner a l’Estat. L’objectiu d’aquest és “fer de paraigües” de multitud d’iniciatives d’IA en l’àmbit de la salut per tal d’estructurar el seguiment d’aquestes i facilitar una possible aplicació al sistema. La IA, tal com ha insistit Balcells, no s’aplicarà per tal de substituir els professionals, sinó que per ajudar-los “a prendre decisions”.

Així, en una primera fase, el programa està identificant aquelles eines amb potencial per a ser aplicades. Un cop detectades les necessitats i les possibles aplicacions, el programa validarà les eines, que posteriorment hauran de ser validades per poder aplicar-les al sistema. En aquest sentit, el doctor José Ibeas, director del programa Salut/IA, ha admès que és complicat concretar un termini d’aplicació d’eines d’IA. “El gran problema de la medicina, que és la seva fortalesa, és que qualsevol cosa que s’utilitzi en benefici del pacient ha d’estar validada i certificada, i això requereix un temps”, ha assegurat

Més càncer de pell

Més enllà de donar suport als sanitaris, el departament també veu la IA com una eina per poder pal·liar una possible manca de professionals en alguns àmbits. És el cas de la dermatologia, un camp que, segons Balcells, és dels que més es podria beneficiar de la IA pròximament atès que ja existeixen algoritmes en proves d’imatge que serveixen per detectar melanomes o lesions a la pell.

De fet, a l’Hospital Clínic, fa més de cinc anys que treballen amb eines d’IA per donar suport als professionals en el diagnòstic dels melanomes i tractar de “democratitzar” aquesta tecnologia per a la prevenció i cribratge precoç de la malaltia en la població general. En concret, han desenvolupat algoritmes per a la classificació de tumors de la pell amb fotografia digital d’alta precisió en el laboratori, i estan treballant en models predictius de pronòstic amb IA dels pacients amb càncer.

En aquest sentit, el doctor Josep Malvehy, coordinador de la Unitat de Càncer Cutani i d’Innovació de l’Institut de Medicina i Dermatologia del Clínic, ha alertat que a Europa cada vegada serà més complicar accedir al dermatòleg per una manca d’especialistes generalitzada i a un augment dels casos de càncer de pell.

Per tal de revertir la situació, Malvehy ha defensat que l’atenció primària “juga un paper fonamental” perquè, en un futur, podrien utilitzar escàners i dispositius especialitzats amb algoritmes per detectar o descartar lesions a la pell i, posteriorment, derivar al dermatòleg els pacients amb diagnòstics més greus. Tot, amb l’objectiu de fer més eficient el sistema i descarregar de feina alguns camps.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article