L’especialització del personal de primària permet crear un model d’atenció més personalitzat als pacients d’ELA

Atenció Primària Metropolitana Sud i l’Hospital Bellvitge han dissenyat un nou model que permet reduir les complicacions de la malaltia i prioritza l’atenció domiciliària


Els professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Sud han liderat un protocol de manera coordinada amb l’Hospital de Bellvitge per millorar el seguiment dels pacients d’ELA. El nou model d’atenció es basa en l’especialització del personal de primària per reduir les complicacions associades a la malaltia i evitar els desplaçaments innecessaris dels malalts als hospitals, una de les principals demandes dels pacients i les seves famílies. Un dels efectes immediats d’aquest canvi és que els malalts passen a rebre l’acompanyament del nou equip de manera immediata un cop han estat diagnosticats i tractats, mentre que abans els equips de primària s’activaven quan la malaltia ja estava molt avançada o la persona es trobava a la fase final de vida.

Per crear l’equip territorial s’ha format a més de 90 professionals del territori Metropolitana Sud, entre els quals hi ha infermeres, metges de família, tècnics en cures auxiliars d’infermeria, treballadors socials, fisioterapeutes, psicòlegs i nutricionistes. Amb aquesta especialització, es volen evitar desplaçaments innecessaris a l’hospital, tenint en compte les dificultats de mobilitat que sovint tenen aquests pacients, sent el personal dels equips de suport i de l’Atenció Primària qui pot ajudar a resoldre certes situacions.

Abans, es programaven visites cada tres mesos a l’hospital i, mentrestant, l’atenció primària derivava a vegades el pacient al centre hospitalari davant de qualsevol complicació. Això ara és evitable gràcies a l’especialització dels professionals de primària.

L’equip territorial s’encarrega de valorar les necessitats de cadascun dels pacients i d’identificar-los com a Pacients Crònics Complexos (PCC) o amb Malaltia Crònica Avançada (MACA), la qual cosa comporta una atenció permanent. L’objectiu final és identificar quin tipus d’ajuda requereix la persona i la seva família per crear un pla individualitzat d’intervencions compartides.

A banda de l’atenció personalitzada, aquest nou model d’atenció també permet organitzar activitats grupals adreçades a pacients i d’altres dirigides a les famílies. Són sessions que tenen a veure amb conèixer la malaltia, rebre suport i fer pràctiques que disminueixin els símptomes que provoca l’ELA.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article