Famílies d’Olot reclamen que s’incrementi la ràtio d’I3 en algunes escoles perquè cap infant quedi fora del seu barri

Critiquen que l’augment s’ha permès en centres concertats i carreguen contra l’inspector de zona per no atendre’ls


Una vintena de famílies d’Olot han protestat aquest dimecres 5 de juliol per demanar al Departament d’Educació que incrementi la ràtio d’I3 de determinades escoles, perquè cap infant quedi fora del seu barri. Exigeixen que es fixi un topall de 25 alumnes en lloc dels 20 actuals en determinats centres i així donar resposta al problema. A més, les famílies no entenen per què el departament ha permès que l’escola concertada sí pugui incrementar el nombre d’infants per aula i, en canvi, no es permeti fer als centres públics. Això fa que hi hagi certes famílies que es vegin obligades a portar els seus fills i filles a escoles més llunyanes o bé hagin d’optar per anar a la concertada.

Les famílies, a més, carreguen contra l’inspector de zona, Gerard Ros que, segons asseguren, no els ha rebut per poder tractar el seu malestar. En aquest sentit, reclamen que el departament actuï per tal d’evitar que els infants que han quedat fora de les escoles a les quals volen inscriure’s hagin d’anar o bé lluny del seu barri o bé a una escola concertada, on sí s’han permès incrementar les ràtios amb cinc alumnes més per aula.

Una altra solució seria utilitzar les places que el departament ha bloquejat per a infants amb necessitats especials i que, en alguns centres no s’han cobert totes, com a places per a I3 normals. D’aquesta manera l’afectació seria menor, ja que permetria a alguns infants poder entrar a l’escola que necessiten. Això, però, el Departament d’Educació també ho ha descartat, una decisió que tampoc entenen les famílies.

Això fa que els afectats considerin que s’està afectant els vincles “emocionals i afectius” dels infants amb aquesta adjudicació de places. A més, consideren que no s’està respectant l’objectiu de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible en crear comunitats i ciutats més sostenibles, ja que no es podran potenciar els desplaçaments a peu o bicicleta.

La versió del Departament d'Educació

Fonts del Departament d’Educació apunten que el procés de matriculació no està encara tancat, i recorden que la planificació educativa es fa colze a colze entre ajuntament i departament. En aquest sentit, expliquen que a Olot s’ha pactat una ampliació de ràtios a les concertades, prevista per la normativa, amb la qual es podrà absorbir part d’aquestes famílies, les que hagin demanat alguna concertada en la seva sol·licitud de preinscripció.

La resta, que només ha demanat plaça a escoles públiques, han tingut l’opció de fer una ampliació de la seva sol·licitud, apunten les mateixes fonts. Si finalment no se’ls ha pogut fer una assignació que correspongui amb cap de les seves sol·licituds, les comissions de garanties d’escolarització resoldran els seus casos de la forma més pertinent possible.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article