Es reforça la cohesió social al Vendrell

Les actuacions se centraran al nucli antic de la capital del Baix Penedès


El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i la secretària d'Estat d'Immigració i Emigració, Anna Terrón, han signat amb l'alcalde del Vendrell, Benet Jané, un conveni de col·laboració que estableix les actuacions d'un Pla especial per a reforçar la cohesió social i la convivència al nucli antic del municipi, que és on hi ha més veïns d'origen estranger. El Pla especial també es duu a terme a Badalona, Terrassa, Salt i l'Hospitalet de Llobregat amb una inversió global de 2,5 milions d'euros. En el cas del Vendrell, el pressupost és de més de 228.000 euros.

El nucli antic del Vendrell és un dels barris que ha concentrat més població d'origen estranger en els darrers anys. Un creixement demogràfic que ha tingut repercussions en l'àmbit social, cultural i econòmic, sobretot entre la població autòctona.

Dos dels principals objectius del Pla pilot són millorar la convivència a les escales de veïns, d'una banda, i fomentar el sentiment de pertinença al municipi i a la societat d'acollida, de l'altra. El primer repte respon a la necessitat d'incrementar i millorar les relacions entre veïns, si cal a través de la mediació comunitària com a instrument per a gestionar i prevenir possibles conflictes. El segon objectiu passa per fomentar el coneixement de l'entorn més proper entre les persones nouvingudes, com a pas previ a establir un intercanvi amb la població autòctona i a participar a la societat d'acollida.

En concret, s'han previst fins a sis projectes que s'hauran de desenvolupar al llarg d'aquest 2011, alguns de nova creació i d'altres ja existents que es veuran reforçats:

1. Servei d'informació, assessorament i seguiment: dos dinamitzadors de barri i un tècnic d'immigració s'encarregaran de visitar domicilis i s'entrevistaran amb els veïns del barri per detectar les principals necessitats, oferir solucions i derivar les consultes.

2. Servei de primera acollida: dos agents d'acollida s'encarregaran d'organitzar sessions de benvinguda per a grups reduïts de persones nouvingudes. S'oferirà formació bàsica sobre el municipi, coneixement de l'entorn, drets i deures elementals, ordenança de civisme o funcionament de les comunitats de propietaris, entre d'altres.

3. Acollida lingüística: quatre mòduls de 45 hores de català bàsic o inicial que s'afegiran a l'oferta habitual de formació lingüística. L'objectiu és facilitar l'autonomia personal i la socialització de les persones usuàries, amb cursos adaptats a les seves necessitats d'aprenentatge i en horaris flexibles.

4. Foment de la convivència a les comunitats de veïns: s'oferiran cursos de coneixement de l'entorn i de la societat d'acollida per millorar la convivència entre els veïns, emfatitzant les actituds del respecte i la tolerància, amb intercanvi d'experiències entre persones autòctones i immigrades, i compartint activitats conjuntes.

5. Programa de dinamització dels joves immigrats: un educador social comunitari liderarà un conjunt d'actuacions adreçades a joves de 12 a 18 anys. Inclourà reforç escolar, activitats d'oci i relacionades amb el temps lliure, així com orientació sociolaboral. També es treballarà l'entorn familiar per apropar les famílies als centres escolars.

6. Programa d'alfabetització:el nucli antic concentra una part important de població nouvinguda amb greus dèficits de formació, fet que requereix una alfabetització prèvia a qualsevol altre esforç d'integració. S'oferiran tallers per aprendre a llegir, escriure i calcular en català.

El Vendrell compta, segons dades de padró provisionals a juliol de 2010, amb 36.617 habitants dels quals un 16,9% (6.190) tenen nacionalitat estrangera. Per col·lectius, els més nombrosos són el marroquí (7,3%), el romanès (1,5%), el colombià (0,8%), l'argentí (0,7%) i l'italià (0,7%).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article