Les infermeres de salut mental catalanes són les úniques de l’Estat sense la categoria reconeguda

Consideren “incomprensible” el retard perquè els proveïdors de salut facin efectiva la seva categoria professional


El Consell de Col·legis d’Infermers i Infermeres de Catalunya ha lamentat aquest divendres que les infermeres especialistes en salut mental de Catalunya siguin les úniques de l’Estat que no tinguin la categoria estatutària reconeguda.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Infermeria de Salut Mental, la degana del consell, Glòria Jodar, s’ha queixat d’aquesta situació, especialment greu si es té en compte que una quarta part de la població catalana de 15 anys o més presenta malestar emocional i el risc de patir un problema de salut mental ha pujat tres punts respecte a les dades del 2019.

Jodar ha remarcat que l’atenció a la salut mental i les addicions “ha de ser una prioritat a Catalunya i desenvolupar-se en un marc de màxims”. En aquest sentit, ha considerat “incomprensible” el retard perquè els proveïdors de salut facin efectiva la categoria professional de les infermeres especialistes en els llocs de treball. “És un sostre al potencial i autonomia de la professió”, ha constatat, però principalment és un problema per a les persones, que “veuen vulnerats els seus drets en salut”.

Tant el consell i els col·legis territorials (COIB, COIGI, COILL i CODITA) com l’Associació Catalana d’Infermeria en Salut Mental (ASCISAM) —que treballen alineades— han demanat, en reiterades ocasions, l’esmentat reconeixement de la categoria i augmentar les plantilles infermeres. Un increment que passa, ha continuat, per “augmentar la capacitat i projecció de les unitats docents per incentivar la formació sanitària especialitzada a Catalunya i disposar de dotacions infermeres especialistes suficients per atendre la cartera de serveis de salut mental del sistema de salut”.

Tot i el programa d’incentius econòmics per a nous residents d’Infermeria de Salut Mental del Departament de Salut, “a Catalunya no li és fàcil retenir el talent de les infermeres especialistes”, ha continuat Jodar. “Dos anys de formació i després? Res. Les infermeres opten per territoris amb borses, contractes i llocs de treball que reconeixen i retribueixen la seva condició d’infermera especialista en salut mental”, ha assegurat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article