El Govern espanyol seguirà bloquejant la regulació dels preus dels lloguers a Catalunya

La llei no es pot aplicar fins que el Ministeri de Transport publiqui el llistat d’àrees tenses del mercat d’habitatge a Catalunya


El Govern espanyol seguirà bloquejant la regulació dels preus dels lloguers a Catalunya. Així ho ha constatat la consellera de Territori, Ester Capella, després de la reunió que ha mantingut a Madrid amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez.

Malgrat que el passat mes d’agost el Departament de Territori va enviar al Govern espanyol el llistat dels 140 municipis considerats zones de mercat “tensionat” on s’hi hauria d’aplicar la regulació de lloguers, el ministeri de Transport insisteix a desenvolupar-ne un d’homogeni a tot l’Estat. Fins llavors, la llei no es pot aplicar i per tant no es poden regular els preus de lloguer, tal com ha denunciat el Sindicat de Llogateres.

Segons ha denunciat el sindicat minuts després de que acabés la reunió de la ministra i la consellera, s’ha constatat que el Ministeri de Transports “està bloquejant l’aplicació de la regulació de preus del lloguer malgrat estar prevista a la Llei d’Habitatge i plenament preparada a Catalunya”. Segons alerten, l’excusa utilitzada per Sánchez contradiu missatges anteriors, argumentant que “l’índex català de preus del lloguer no és homologable i cal fer-ne un de nou d’àmbit estatal”. “Com pot ser que hàgim d’esperar un índex estatal si a Catalunya ja tenim índex que ja s’ha provat i funcionat correctament? Quin sentit té bloquejar la regulació de preus a l’única comunitat autònoma que vol fer-la servir?”, es pregunten des del Sindicat de Llogateres en un comunicat.

No investir Pedro Sánchez fins que compleixi amb els acords

Així mateix, davant el que titllen com un “incompliment flagrant” dels acords entre el PSOE i la resta de partits que van aprovar la llei d’habitatge, demanen que no es contempli la investidura de Pedro Sánchez “fins que el seu govern rectifiqui i la regulació de preus sigui vigent”. Des del sindicat recorden que només queda un únic pas burocràtic per aplicar la regulació de preus del lloguer a 140 municipis catalans: una resolució del Ministeri de Transports i Agenda Urbana que constati quines zones de mercat tens ha declarat el govern català.

Hores abans de la reunió, el Sindicat de Llogateres denunciava que aquesta resolució encara no s’ha elaborat, recordant que la llei d’habitatge del Govern espanyol marca que aquesta s’ha de fer de manera obligatòria i trimestral, i per això veia en la reunió entre el ministeri i la conselleria una oportunitat per desbloquejar la situació i fer efectiva la regulació de lloguers. “La Generalitat ha fet els tràmits per declarar a quins municipis s’ha d’aplicar la regulació i només queda un pas: el ministeri ha de publicar una resolució amb aquesta llista i la llei l’obliga a fer-ho”, ha explicat Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres.  

“Justament aquesta setmana fa quatre mesos que es va aprovar la llei estatal d’habitatge, però la regulació encara no entrat en funcionament”, ha denunciat Aragonès. “És només un tràmit, però és imprescindible per començar a baixar el preu dels lloguers i sobretot per donar tranquil·litat a milers de persones a qui s’acaba el contracte aquestes setmanes i pateixen per si els pujaran el lloguer”, afegeix. 

“Exigim al ministeri de Raquel Sánchez que no bloquegi l’aplicació de la llei que ella mateixa va promoure a l’única comunitat autònoma que es proposa aplicar-la i es comprometi a publicar la resolució d’àrees tenses en els dies vinents”, reclamen des del sindicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article