Proven amb èxit una teràpia que evita infeccions en pacients trasplantats

L’Hospital de Bellvitge i el Banc de Sang apliquen un tractament inèdit a Catalunya per aquest tipus de casos


L’Hospital Universitari de Bellvitge i el Banc de Sang i Teixits han aplicat amb èxit la teràpia cel·lular antiviral, ViroTCell, que lluita contra les infeccions en pacients trasplantats. El tractament s’ha fet amb una pacient trasplantada de ronyó que no responia a la medicació per tractar un citomegalovirus (CMV), un virus comú de la família dels Herpes i que, en condicions normals, no genera malaltia. Es tracta d’un tractament inèdit a Catalunya per aquest tipus de casos i que consisteix en agafar defenses de persones sanes que s’activen perquè actuïn com a medicament contra les infeccions virals.

L’especialista de Trasplantament Renal de l’Hospital de Bellvitge i impulsor de la iniciativa, el Dr. Alexandre Favà, assegura que “l’experiència ha estat molt satisfactòria, i ara la pacient ja duu un mes sense tractament antiviral”.

El ViroTCell és un medicament que fabrica el Banc de Sang i Teixits i que s’obté de donants seleccionats als quals s’extreu un tipus de defenses (glòbuls blancs), els limfòcits T, capaços de lluitar contra el CMV, que s’infonen al pacient. Aquesta teràpia s’acostuma a fer servir en persones amb leucèmies que han rebut un trasplantament de moll d’os i que estan sense defenses. Per això, es considera “un fet més excepcional” que aquesta teràpia s’usi en usuaris trasplantats d’òrgan sòlid com ha estat a Bellvitge.

En aquest sentit, la membre del Servei de Teràpia Cel·lular Avançada del Banc de Sang i Teixits, la Dra. Nerea Castillo, sosté que aquests pacients “no tenen més alternativa real, perquè hi ha pocs fàrmacs i no són prou eficaços, és a dir, que el ViroTCell és usat com a medicament d’ús compassiu”.

En els gairebé deu anys de l’administració d’aquest medicament per a ús compassiu s’han beneficiat al voltant de 50 pacients trasplantats, dels quals al voltant d’un 2% era per a persones trasplantades d’òrgan sòlid.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article