Infermeres especialistes atenen més persones en risc de suïcidi: “Està arribant el missatge que es pot prevenir”

Expertes en salut mental alerten que falten més professionals i més polítiques socials davant una realitat multifactorial


Les infermeres especialistes en salut mental detequen que han augmentat les persones en risc de suïcidi ateses als programes hospitalaris específics i creuen que cada vegada es demana més ajuda davant del malestar. “Està arribant el missatge que el suïcidi es pot prevenir”, ha dit l’infermera Judit Pons en el marc d’una jornada sobre salut mental organitzada pel Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona (COIB). Demanen més professionals sanitaris en aquest àmbit, més polítiques socials i posar en marxa diverses estratègies davant una realitat que és “multifactorial”. Les infermeres Alicia García i Maria Orcajo, del programa barceloní Konsulta’m, reivindiquen l’atenció “immediata” del servei davant uns centres de salut mental “desbordats”.

La infermera Judit Pons, doctora en Cures Integrals i Serveis de Salut per la Universitat de Vic, creu que està augmentant la detecció de les conductes suïcides, tot i que les morts per suïcidi a Catalunya han continuat incrementant any rere any, 607 el 2022.

“L’objectiu seria que les morts per suïcidi disminuïssin i que cada vegada atenguéssim les persones en la fase que tenen idees, però que no haguessin arribat a fer-ne un intent. Treballem per arribar aquí”, ha assenyalat en el marc de la novena Jornada Catalana d’Infermeria de Salut Mental.

Catalunya va registrar l’any passat 7.538 conductes suïcides (ideacions i intents), la xifra més alta registrada en la sèrie (2014-2022), segons dades que va donar el Departament de Salut fa unes setmanes, el 10 de setembre, amb motiu del Dia Internacional del Suïcidi. Ja aleshores el coordinador del Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya (PLAPRESC), Diego Palao, va assenyalar que detecten més casos de conductes suïcides i també que cada vegada la consulta es produeix més a l’inici. 

L’augment de les conductes suïcides que mostren aquestes dades són la realitat dels programes d’atenció, com el del Consorci Hospitalari de Vic, on treballa Pons. “Les persones demanen més ajuda”, apunta aquesta infermera especialista.

Konsulta’m, el servei de suport psicològic a joves i adolescents

També és la realitat dels punts del programa Konsulta’m, un servei de suport psicològic gratuït de l’Ajuntament de Barcelona, dirigit a adolescents i joves i que l’any passat es va ampliar per a persones majors de 22 anys. “Des que es va fer difusió del servei, cada vegada estan venint més persones”, afirma Alicia García, infermera del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) d’Horta i que també atén al punt de Konsulta’m d’Horta-Guinardó.

Maria Orcajo, del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Nou Barris i del Konsulta’m Joves d’aquest districte, destaca l’atenció espontània que ofereix el servei: “També és una altra realitat que els centres de salut mental estan desbordats i les llistes d’espera són de mesos. Poder oferir aquesta atenció immediata i a demanda és molt important”, ha reivindicat García. “El punt fort del Konsulta’m és que no es necessita cita prèvia”, afegeix. Les dues infermeres especialistes del Konsulta’m també recalquen que aquest suport psicològic es troba en recursos comunitaris, com biblioteques, i això també els fa més accessibles.

Maria Romeu, vicepresidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, ha destacat precisament l’accessibilitat de programes com el Konsulta’m, que no necessiten cita prèvia ni derivacions, i ha reivindicat el rol de la infermera especialista en salut mental, que té els coneixements per “acompanyar les persones, escoltar-les en el patiment i saber gestionar la seva situació de manera integral”, ha explicat.

La Jornada Catalana d’Infermeria de Salut Mental ha tingut lloc aquest dijous 5 d’octubre a la seu del COIB, amb uns 200 inscrits. S’hi han abordat temes com el rol de les infermeres en la salut mental infantojuvenil, en l’atenció a les persones amb addiccions o a les víctimes d’agressions sexuals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article