Gairebé 97.000 persones cuiden un familiar amb dependència a Catalunya, una xifra que es pot doblar en 40 anys

Vuit de cada deu cuidadores no rep cap prestació, segons un informe de la cooperativa SUARA


Gairebé 97.000 persones es fan càrrec d’un familiar amb dependència a Catalunya. Una xifra que va en augment i que, previsiblement, es pot doblar en 40 anys. És la principal conclusió d’un informe de la cooperativa SUARA. El perfil és el d’una dona, d’entre 51 i 71 anys, que dedica una mitjana de 14 hores diàries a tenir cura del familiar amb dependència i que no rep cap mena d’ajut. Precisament, el document apunta que vuit de cada deu cuidadores no disposa d’assistència de suport o prestació econòmica. En aquest sentit, adverteix que Catalunya lidera el rànquing de les llistes d’espera per rebre ajuts a la dependència en l’àmbit de tot l’Estat.

L’informe de la cooperativa, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Persones Cuidadores, assenyala que la salut mental d’aquestes es veu afectada per aquesta situació. El document recull el resultat d’enquestes recents que confirmen que les dones cuidadores dediquen una mitjana de 14,6 hores al dia a la cura. Pel que fa al seu propi benestar, 6 de cada 10 admeten que se senten cansades i el 80% no se sent lliure per organitzar la seva vida. Prop de la meitat de les cuidadores que tenien feina (47%) van deixar de treballar, parcial o completament, per dedicar-se a les cures (en el cas dels homes cuidadors, només el 18%). A més, el 80% de les persones cuidadores enquestades no compta amb cap ajuda, servei o prestació.

L’informe adverteix que Catalunya lidera el rànquing de les llistes d’espera per als ajuts a la dependència a nivell de tot l’estat, segons dades de l’Associació de Gerents i Directors de Serveis Socials. A 267.442 catalans se’ls ha reconegut el dret a rebre una prestació per la seva dependència, segons dades de l’Imserso. Però més del 25% (68.074) continua esperant la resolució del seu cas.

També alerta que a Catalunya hi ha 1,5 milions de persones més grans de 65 anys però només el 8,2% (129.511) reben algun tipus d’ajut o servei públic per a la dependència o la promoció de l’autonomia. En total, hi ha 33.827 places de residències o centres de dia, la qual cosa suposa un índex de cobertura del 2,25%. Només 32.657 persones de més de 65 anys reben ajuda a domicili (cobertura de 2,17%) i 24.087 tenen servei de teleassistència (1,60% del total). Per últim, 21.334 (1,42 %) reben alguna prestació econòmica vinculada al servei de centre de dia, de residència o d’ajuda a domicili.

“Una tempesta” demogràfica

La cooperativa alerta que “la situació serà cada cop més preocupant si ens fixem en les projeccions demogràfiques”, han avisat. Segons l’Idescat, actualment a Catalunya hi ha més d’un milió de persones de 65 anys o més, el que representa el 19,3% de la població. Però, segons les seves projeccions de futur, l’any 2040 ja seran un 26,1% i el 2050 un 28,9%. Alhora, la població en edat de treballar anirà baixant fruit de caiguda de la natalitat en les últimes dècades.

“Això posa en qüestió la sostenibilitat futura de l’estat del benestar actual, obliga a una reflexió urgent sobre el futur de les cures i a decidir qui i com volem que les assumeixi”, assenyala la directora de màrqueting i comunicació de SUARA, Dúnia Roselló. Considera que “l’envelliment de la població requerirà ampliar, optimitzar i transformar el sistema de cures de llarga durada”, afegeix.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article